Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, godinama upozorava na probleme s kojima se obrtnici svakodnevno susreću zbog slabe naplate obavljenih poslova.


S funkcije predstavnika međimurskih obrtnika upozoravao je na sivu ekonomiju, nelojalnu konkurencija koja ne plaća poreze i doprinose... I onda je na popisu dužnika koji je objavila Porezna uprava osvanulo i njegovo ime.

Vezani članci Rusija, Moskva Poznati svjetski brend zatvara svoje restorane u Rusiji: "Nastavak poslovanja nije održiv" Slika nije dostupna Jedno od najposebnijih mjesta unutar zidina: ''Ja ovdje znam što će biti u budućnosti''

Državi je dužan 1.280.988 kuna! Nešto više od milijun kuna za doprinos za obvezna osiguranja, 245.458 kuna za PDV i 24.283 kuna za porez i prirez na dohodak. S tim iznosima našao se na 12. mjestu fizičkih osoba koje u Međimurju obavljaju djelatnost, a dužni su Poreznoj upravi.

>> Sumorni podaci: U lipnju blokirani računi gotovo 230.000 građana

Na tom popisu vodi još jedan čakovečki obrtnik, Nenad Pikl, s 2,7 milijuna kuna duga.Slavko Faltak, ugledni soboslikar, kaže da ne bježi od duga. Otići će na Poreznu upravi pokušati dogovoriti način otplate. - Stanje u građevinarstvu je jako teško. Kao predsjednik Obrtničke komore upozoravao sam da građevinarstvo tone i da je pitanje koliko će dugo izdržati zbog problema s naplatom. Unazad četiri do pet godina teško je naplatiti obavljene poslove - ističe Faltak.

>>Sumorni podaci: U lipnju blokirani računi gotovo 230.000 građana

Njegov dug odnosi se na neplaćene doprinose za njega i radnike, a nastao je, kaže, upravo zbog loše naplate poslova koje je obavio.- Vjerujem da ni jedan obrtnik ne bi ostao dužan da može naplatiti svoj posao. Na žalost, situacija je u državi takva da se na novac čeka mjesecima, a ima slučajeva da se ne dobije ni kuna - upozorava.

U Međimurskoj županiji broj obrta u stalnom je padu od 2004. godine, kad ih je bilo 2013. Prošle godine evidentirano ih je 1561, što znači da je u sedam godina vrata zatvorilo čak 452 obrtnika! Podataka za ovu godinu još nema, no može se pretpostaviti da njihov broj i dalje pada. (VLM Agencija)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju