Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra sastanak gospodarstvenika

Deseci tisuća radnih mjesta ovise o suradnji dviju država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Hrvatskoj sutra će se održati skup gospodarstvenika na kojem će se raspravljati o suradnji ovih dvaju država.

Srbija je za hrvatske biznismene već godinama obećana zemlja. Najkrupniji igrač na Istoku Todorićev je Agrokor. Zapošljava oko 7.000 ljudi, a na godinu okrene pola milijarde eura.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

>> Tadić: Bilo bi idealno da imamo zajedničku knjigu povijesti

'Mi kao kompanija u široj regiji već smo prisutni 10 godina i ono što možemo reći da je napravljen veliki pomak u političkom smislu a s druge strane nismo nikad naišli na nikakve ekonomske prepreke', istaknuo je Ivan Crnjac iz Agrokora.

Prepreke u suradnji ne vidi ni vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi koji je preuzimanjem Droge Kolinske ovoga ljeta postao vlasnik srbijanskih brendova poput Smokija i Bananice. U Srbiji ima više od 1.500 zaposlenika, tri proizvodna pogona. 23 posto ukupnih prihoda ostvaruje na njihovom tržištu.

Posjet je na neki način proslava desetogodišnjice naših napora da normaliziramo i unaprijedimo odnose između Hrvatske i Srbije Nadan Vidošević Njegovi planovi su jasni. 'Plan je dodatno razviti plasman naših proizvoda razvijajući nove kanale distribucije prije svega u ugostiteljstvu, lansirajući nove proizvode i u tom smislu vidim samo dobru perspektivu. Govorimo o potrošačima koji imaju istu percepciju proizvoda, koji razumiju jezik, pa je cijeli plan logistički lagano dohvatljiv', kaže Tedeschi.

'Posjet predsjednika Tadića je važan događaj'

I dok hrvatski proizvodi uspješno osvajaju srbijanske potrošače tamošnji gospodarstvenici vode borbu da uopće dođu do hrvatskog tržišta. Najjača srbijanska kompanija Delta još nije ušla u Hrvatsku. Ministar gospodarstva poručuje kako su vrata otvorena svima. 'Do sada je najveći dio investicija išao prema Srbiji međutim u svim ovim investicijskim projektima i javnim i privatnim dobrodošao je kapital sa svih strana pa tako i sa strane srpskih ulagača', rekao je ministar gospodarstva Đuro Popijač, a uz zajednički proboj na treće tržište, srbijanski kapital i njihovi ulagači bit će samo jedna od tema sutrašnjeg sastanka gospodarskih izaslanstava dviju zemalja.

'Posjet predsjednika Tadića je važan događaj. On je na neki način proslava desetogodišnjice naših napora da normaliziramo i unaprijedimo odnose između Hrvatske i Srbije. Posjeta 500 hrvatskih gospodarstvenika Srbiji u ovo doba prije 10 godina je bio jedan početak procesa, a ovo bi morala biti snažna potpora nastavku tog procesa', zaključio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

I danas, deseci tisuća radnih mjesta na jednoj i drugoj strani granice ovise upravo o toj suradnji. A ona je, u svakom slučaju, brža i dinamičnija od one političke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene