Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetska banka: Hrvatska među vodećim zemljama po provođenju reformi poslovnog okruženja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na najnovijoj ljestvici Svjetske banke po jednostavnosti poslovanja među 178 zemalja napredovala za 27 mjesta, sa 124. na 97.

Osim toga, po kriteriju kvalitete provedenih reformi Hrvatska se drugu godinu zaredom našla među vodećih deset zemalja, pokazalo je najnovije izvješće Svjetske banke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPORAVAK I OTPORNOST Šuica donijela ''dobar dar'' iz EK, Plenković: ''Jedna smo od šest EU država koje su najbrže ostvarile predviđene reforme'' Slika nije dostupna nije bajno Objavljen popis država najskupljih za život: Pogledajte na kojem mjestu se nalazi Hrvatska

Zemlje na području istočne Europe i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza provele su najopsežnije reforme u razdoblju 2006/2007., a u stopu ih prati i velika skupina tržišta u nastajanju, uključujući Kinu i Indiju, konstatiraju autori izvješća "Poslovanje u 2008." (Doing Business 2008.).

Po provedenim reformama prednjači Egipat, a u stopu ga prati Hrvatska.

Među 10 vodećih reformskih zemalja u 2006/2007. u kategoriji propisa kojima se regulira poslovanje nalaze se još Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska.

Autori su pratili reforme na području pokretanja novog poduzeća, dodjele licenci, zapošljavanja, registracije imovine, dobivanja zajmova, zaštite ulagača, plaćanja poreza, prekogranične trgovine, provedbe ugovora i zatvaranja poduzeća.

Od ukupno 10 praćenih područja Hrvatska se istaknula reformama na četiri područja. Tako je prije dvije godine registracija imovine u Hrvatskoj trajala 956 dana da bi u međuvremenu bila skraćena na samo 174 dana, bilježe autori izvješća Svjetske banke.

Hrvatska je, uz ostalo, ubrzala i postupak pokretanja novih poduzeća, konsolidirajući postupke u sklopu one-stop-shop-a, te omogućujući registraciju usluga mirovinske i zdravstvene skrbi putem Interneta.

Na aktualnoj ljestvici 178 zemalja rangiranih po jednostavnosti poslovanja zauzela je 97. mjesto u odnosu na 124. mjesto u prethodnom izvješću Svjetske banke. Vodeće mjesto na ljestvici zauzima Singapur, a slijede Novi Zeland, SAD, Hong Kong, Danska, Velika Britanija, Kanada, Irska i Australija.

Među zemljama istočne i srednje Europe najbolje je rangirana Estonija koja je zauzela 17. mjesto, a slijedi Latvija na 22. mjestu, Slovačka na 32. mjestu. Slovenija je zauzela 55., Češka 56. a Turska 57. mjesto. Makedonija se našla na 75., Crna Gora na 81., Srbija na 86. a Bosna i Hercegovina na 105. mjestu.

Najlošije su plasirani Kongo i Srednjoafrička Republika.

"Izvješće pokazuje da su prinosi na imovinu najviši u zemljama koje provode najopsežnije reforme. Ulagači traže potencijal za povećanje prinosa i pronalaze ga u gospodarstvima koja provode reforme, i to bez obzira na njihovu polaznu točku", naglasio je Michael Klein iz Svjetske banke.

U konkurenciji regija ove je godine istočna Europa i središnja Azija pretekla po dobrim uvjetima poslovanja istočnu Aziju. Nekoliko je zemalja istočne Europe i središnje Azije čak po tom kriteriju preteklo i brojna zapadnoeuropska gospodarstva, napominju autori studije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene