Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč svemu pa i negativnom BDP-u

Svjetska banka: Hrvatska ide u pozitivnom smijeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjetska banka je u svojim prognozama za hrvatsko gospodarstvo u 2014. i 2015. godini bila izrazito pozitivnih zaključaka i stavova.

Tekuću, 2014. godinu još ćemo završiti s negativnih 0,5 posto BDP-a, no već 2015. godine Svjetska banka (SB) Hrvatskoj predviđa gospodarski rast od 1,2 posto. Stvari se napokon kreću nabolje, može se iščitati iz briefinga SB-a koji je danas održan u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto

Zemlja ide u pozitivnom smijeru, vidljivi su znakovi gospodarskog oporavka, osobito u izvozu i industrijskoj proizvodnji. U SB-u smatraju da su za to zaslužne podjednako i reforme Vlade, ali i europsko okruženje koje je izašlo iz recesije pa za sobom vuče i Hrvatsku.

Premijer Milanović: Rast industrije očekivan, nedovoljan za rast

Da bi došlo do oporavka, prilike koje Vlada ne smije propustiti su procedura prekomjernog deficita, kako bi se stabilizirale financije na duge staze te uspješno povlačenje sredstava iz EU fondova.

U SB-u su zaključili da je Hrvatska uspješno zamijenila svoju dosad najjaču izvoznu granu, brodogradnju, s drugim proizvodima, a to su izvoz energije, šećera, kemijskih proizvoda, strojeva, tekstila i opreme.

Također su prema podacima o izdanim građevinskim dozvolama za 2014. godinu zaključili da bi se uskoro mogao očekivati i oporavak građevinskog sektora, koji najviše vuče hrvatski BDP prema dolje.

Međutim, uz Cipar, Hrvatska i ove godine ostaje zemlja EU-a koja najsporije izlazi iz recesije i koja će imati negativan BDP.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene