Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danas se rast zaustavio na 5 kuna i 89 lipa.


Od početka godine švicarski franak bilježi neprestani rast, a to posebno muči brojne građane čiji su krediti upravo u toj valuti te su im rate porasle i za nekoliko stotina kuna.

Vezani članci Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 6 Što biste učinili da vam ljeti do posla svaki dan treba - nekoliko sati? "Ovo je ludnica, znamo i kasniti na posao..." Granični prijelaz, ilustracija MUP objavio koliko je hrvatskih državljana do podneva imalo neodgodiv razlog za ulazak u zemlju: "Broj ne odudara od prosjeka"

>> Do kraja 2011. švicarski franak past će na 5 kuna

Podsjetimo, analitičari PBZ-a istaknuli su da se u kraćem roku i nadalje očekuje nešto jači franak, a postupno slabljenje bi se trebalo dogoditi u srednjem roku kada se i očekuje ponovno dosezanje tečaja od 1,4 franka za euro. Udio kredita hrvatskih štediša vezanih za švicarske franke u Hrvatskoj iznosi iznad 15 posto.

Do kraja sljedeće godine tečaj švicarskog franka trebao bi pasti na pet kuna, ističu analitičari. Na taj bi način svi oni koji su svoje kredite vezali za ovu valutu mogli došli do olakšanja jer je rast franka bilo jedno od najneugodnijih iznenađenja za dužnike diljem Europe.