Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas za štediše

Do kraja 2011. švicarski franak past će na 5 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja slijedeće godine tečaj švicarskog franka trebao bi pasti na pet kuna. Na taj bi način svi oni koji su svoje kredite vezali za ovu valutu mogli došli do olakšanja jer je rast franka bilo jedno od najneugodnijih iznenađenja za dužnike diljem Europe.

Pad švicarskog franka najavljuju analitičari Privredne banke Zagreb u svojem glasniku PBZ Tjedne analize. Analitičari PBZ-a kažu da se u kraćem roku i nadalje očekuje nešto jači franak, a postupno slabljenje bi se trebalo dogoditi u srednjem roku kada se i očekuje ponovno dosezanje tečaja od 1,4 franka za euro.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uz male oscilacije" Guverner Vujčić otkrio po kojem ćemo tečaju vjerojatno mijenjati kune za euro kad uđemo u eurozonu Slika nije dostupna Banke neće pristati na fiksni tečaj Novi tečaj HNB-a: Švicarski franak skočio iznad 'magične sedmice'

>> Korisnici kredita u švicarskim francima, stisnite zube!'

>> Jedna banka snižava kamate u 'švicarcima', ostale još ne

Udio kredita hrvatskih štediša vezanih za švicarske franke u Hrvatskoj iznosi iznad 15 posto, ali u još nezgodnijoj situaciji su štediše u Mađarskoj i Poljskoj jer volatilnost tečaja kune prema euru nije bila tako visoka kao u slučaju forinte ili zlota. Kuna je do polovice rujna kuna oslabila za 15 posto prema franku u usporedbi s krajem 2009., dok je u istom razdoblju forinta oslabila za 19, a zlot za 9 posto.

Važno je i napomenuti kako su oscilacije tečaja kune prema franku veće nego je to slučaj prema euru jer Hrvatska narodna banka regulira tečaj prema euru kako bi se smanjio rizik štednje u toj valuti.

Interes za švicarskim frankom na međunarodnim tržištima počeo je jačati od izbijanja krize koja je poljuljala povjerenje u financijski sustav, odnosno gospodarstva eurozone i SAD-a.

Švicarski franak je uz japanski je uobičajena valuta koja se koristi u kriznim gospodarstvenim vremenima, a svoj vrhunac je dosegnuo početkom rujna ove godine kada je prijetilo i spuštanje tečaja prema euru do razine 1,25, miljama daleko od razine 1,5 koju je Švicarska središnja banka (SNB) smatrala optimalnom.

Bez obzira na najavljeno slabljene franka sigurno je da će i slijedeće godine ova valuta biti jača nego je to uobičajeno. Povratak na optimalni tečaj trebao bi se dogoditi tek krajem 2011. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene