Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švicarska narodna banka najavila je mjere protiv 'jakog franka'.


'Sadašnja snaga franka prijeti razvoju našeg gospodarstva i povećava rizike za stabilnost cijena u Švicarskoj', napisali su u priopćenju. Najava Švicarske narodne banke o mjerama koje će poduzeti odmah je izazvala i reakciju na našem tržištu novca - franak sutra sa 6.72 pada na 6.68.

Vezani članci Ilustracija "Odjednom sam čuo lomljavu": Sa stropa trgovačkog centra pali božićni ukrasi, ozlijeđeno šest osoba Slika nije dostupna Franak na 6,72 kune, slijedi novi sastanak s bankarima

Hrvati nisu jedini u Europi koji muku uče s vraćanjem kredita u francima, a na kraj problemima odlučila je stati sama Švicarska. Švicarska narodna banka tako je najavila da će svoj tromjesečni Libor što više može približiti nuli, odnosno smanjit će ga s 0,75 na 0,25 posto, javlja Reuters.

Najavili su kako će i  sljedećih dana značajno povećati ponudu franka na valutnim tržištima i povećati depozite sa sadašnjih 30 milijardi franaka na 80 milijardi.

Na iznenadnu odluku Švicarske narodne banke odmah je skočio i euro koji je prema franku narastao za 1,8 posto dok je dolar porastao za 1,4 posto. 'Švicarska narodna banka pozorno prati razvoj na tržištu i ako treba poduzet ćemo još mjera kako bi oslabili franak', poručili su iz Švicarske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju