Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rizik za stabilnost

Švicarska najava intervencije izazvala reakciju: Franak pada sa 6.72 na 6.68

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švicarska narodna banka najavila je mjere protiv 'jakog franka'.

'Sadašnja snaga franka prijeti razvoju našeg gospodarstva i povećava rizike za stabilnost cijena u Švicarskoj', napisali su u priopćenju. Najava Švicarske narodne banke o mjerama koje će poduzeti odmah je izazvala i reakciju na našem tržištu novca - franak sutra sa 6.72 pada na 6.68.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

Hrvati nisu jedini u Europi koji muku uče s vraćanjem kredita u francima, a na kraj problemima odlučila je stati sama Švicarska. Švicarska narodna banka tako je najavila da će svoj tromjesečni Libor što više može približiti nuli, odnosno smanjit će ga s 0,75 na 0,25 posto, javlja Reuters.

Najavili su kako će i  sljedećih dana značajno povećati ponudu franka na valutnim tržištima i povećati depozite sa sadašnjih 30 milijardi franaka na 80 milijardi.

Na iznenadnu odluku Švicarske narodne banke odmah je skočio i euro koji je prema franku narastao za 1,8 posto dok je dolar porastao za 1,4 posto. 'Švicarska narodna banka pozorno prati razvoj na tržištu i ako treba poduzet ćemo još mjera kako bi oslabili franak', poručili su iz Švicarske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene