Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orco preuzima vlasništvo

Sunčani Hvar u milijunskom minusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako zvuči nevjerojatno Sunčani Hvar – hit destinacija čak i u svijetu, u milijunskom je minusu. Još je nevjerojatnije da država u tome ne vidi ništa loše, nego francusku tvrtku Orco i dalje pomaže.

Dok kompanija balansira na rubu stečaja, radnicima plaće isplaćuje država. Banski dvori pokušavaju provesti novi plan - Orcu daju stopostotno vlasništvo i odriješene ruke da rasproda kompleks koji su bacili u dugove. Kompanija balansira na rubu stečaja, radnicima plaće isplaćuje država, a novi plan Banskih dvora francuskom vlasniku Orco grupi daje stopostotno vlasništvo i odriješene ruke da rasproda kompleks koji su bacili u dugove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ott dao ultimatum Hrvatskoj Sukob države i Orca postao međunarodno-korporativni skandal Slika nije dostupna Sumnjivi kanali Bebić: Orco grupa je imala podršku određenih struktura

Grad Hvar koji je po prvom dogovoru očekivao 25 posto plus jednu dionicu Sunčanog Hvara trebao bi biti namiren s hotelom 'Sirena', a Crkva s dijelom hotela Dalmacija. Hvarski gradonačelnik to odbija. Optužuje potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca da šiti interese Francuza na štetu hvarskih građana. 'U društvo je država unijela svoju imovinu, a Orco je trebao unijeti novac, međutim dogodilo se da su objekti stavljeni po hipoteku i dovelo se da u ovom razdoblju javno-privatnog partnerstva napravljeno je 400 milijuna kuna duga', rekao je Pjerino Bebić. Samo u prošloj sezoni Orco je izgubio 70 milijuna i bacio Sunčani Hvar pred vrata stečaja.

On je izbjegnut jer je kompanija kojoj su Francuzi ostali dužni za obnovu hotela u zadnji čas odustala od blokade računa, zanimljivo, baš u vrijeme kada se na Francuze treba prebaciti stopostotno vlasništvo. Gradsko vijeće Hvara prihvatilo je Polančecov plan, no Bebić ga je poništio pravom veta. Polančec Bebićeve optužbe ignorira i od plana ne odustaje.

'Mislim da ne postoji zakonska mogućnost, moram malo porazgovarati o tome sa središnjom državnom upravom, ali mislim da ne postoji mogućnost da gradonačelnik stavi veto na odluku Vijeća', rekao je Polančec. 'Poznavajući rad s gospodinom Polančecom znam da će ići sa svim pritiscima, ali ga pozivam da bude racionalan i da dozvoli da građani odluče na referendumu', rekao je Pjerino Bebić. Nova sezona je pred vratima, Hotelski radnici strepe da im je svaki radni dan zadnji - plaće su dobili, ali se pitaju čiji interes zapravo stoji iza dobrohotnosti države da im umjesto strane privatne tvrtke isplaćuje plaće. Kupovina socijalnog mira, tvrde, sigurno nije glavni razlog.

Predsjednik Gradskog vijeća niječe zakonitost Bebićevih poteza

Predsjednik hvarskoga Gradskog vijeća Sergio Bracanović danas je ocijenio neutemeljenom odluku gradonačelnika Pjerina Bebića na sjednici 3. ožujka kojom je suspendirao Zaključak Gradskog vijeća o Sporazumu o poslovnom konsolidiranju 'Sunčanog Hvara' što ga je nadavno za posjeta Hvaru u ime Vlade predložio potpredsjednik Damir Polančec. 'Kao predsjednik Gradskog vijeća, koji ga zastupa i predstavlja, osporavam i smatram neutemeljenom odluku gradonačelnika Bebića te držim da je zaključak o prihvaćanju sporazuma legitiman i legalan akt Vijeća', navodi se u očitovanju o Bebićevu postupku, koje je Bracanović danas uputio Vladi, 'Sunčanom Hvaru' i Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji.

Bracanović objašnjava da zaključkom o prihvaćanju sporazuma, t.j. Polančecova prijedloga, Gradsko vijeće prihvaća stjecanje udjela u budućem društvu 'Sirena d.o.o.', uz ispunjenje određenih uvjeta što je u nadležnosti Gradskog vijeća i izrijekom je uređeno Gradskim statutom. Pri tomu Bracanović citira statutarnu odredbu da 'Gradsko vijeće.... odlučuje o stjecanju i prijenosu (kupnji i prodaji) dionica odnosno udjela u trgovačkim društvima ako zakonom, ovim Statutom odnosno odlukom Gradskog vijeća nije drugačije riješeno'. Gradonačelnik Bebić je pri suspendiranju zaključka rekao da je 'veto'" uložio na temelju Zakona o lokalnoj samoupravi.

S tim u vezi Bracanović pak danas navodi kako je stjecanje udjela u dotičnu društvu (Sirena d.o.o.) 'nedvojbeno pojedinačni, a ne opći akt, što znači da gradonačelnik nema pravo obustaviti ga, kao što je navedeno u članku 42. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, čak da je njime i povrijeđen zakon ili neki drugi propis'. (....općinski načelnik, gradonačelnik, župan ima pravo obustaviti od primjene opći akt predstavničkog tijela ako ocijeni da je tim aktom povrijeđen zakon ili drugi propis...) Po Bracanovićevu mišljenju, 'u konfuznu obrazloženju odluke (veta) može se naslutiti da gradonačelnik Bebić smatra da prihvaćanjem zaključka o prihvaćanju sporazuma Gradsko vijeće nije uzelo u obzir zahtjev Hvarana za raspisivanje referenduma te da su time povrijeđeni navedeni zakoni i drugi propisi, što nije točno'.

Gradsko je vijeće upravo drugim, isto tako pojedinačnim aktom, Rješenjem o imenovanju Organizacijskog odbora za razmatranje prijedloga-zahtjeva Hvarana za raspisivanje referenduma, prihvatilo tu incijativu, unatoč nizu formalnih, sadržajnih i proceduralnih pogrešaka u prikupljanju potpisa građana, samu tekstu zahtjeva i postavljenu referendumskom pitanju, te dostavi zahtjeva pred samu sjednicu Vijeća, navodi se u Bracanovićevu očitovanju. Bracanović (HDZ) zaključuje da Bebić (lista Dica s pjace) 'nije ni formalno (zaključak je pojedinačan, a ne opći akt) , ni bitno (nije odbijen zahtjev građana za referendumom) imao razloga donijeti spomenutu odluku.'  Smatra da su oba pojedinačna akta, donesena na izvanrednoj sjednici Vijeća 3. ožujka, u skladu sa zakonom i ostalim propisima, a odluka (veto) o obustavi nezakonita'.

Polančec je nedavno na sastanku s hvarskim dužnosnicima iznio prijedlog o prevladavanju imovinsko-pravnih nesporazuma u tvrtki Sunčani Hvar rekavši da je taj prijedlog plod dogovora s predstavnicima ORCO-grupe kao većinskog vlasnika Sunčanog Hvara'. Po tom prijedlogu hotel 'Sirena' bi se izdvojio iz 'Sunčanog Hvara' i postao stopostotno vlasništvo grada Hvara koji bi utemeljio istoimenu (Sirena) posebnu tvrtku. Vladinim prijedlogom također se predviđa da se hotel Dalmacija izdvoji iz Sunčanog Hvara i dodijeli Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji za smještaj starijih svećenika. Po Vladinu prijedlogu, kako ga je nakon sastanka s hvarskim dužnosnciima obrazložio Polančec, Sunčani Hvar bi postao vlasnikom dionica iz portfelja Hrvatskoga privatizacijskog fonda, te bi dio tih dionica bio dodijeljen zaposlenicima, a dio bi poslužio za namirenje prispjelih obveza i razvoj poduzeća. U vrijeme između sastanka Polančeca s hvarskim dužnosnicima i sjednice Gradskog vijeća 3. ožujka u Hvaru je potpisivana peticija da se raspiše referendum o Sunčanom Hvaru. Po Bebićevim tvrdnjama peticiju je potpisalo oko 1100 Hvarana, a Bracanović je izjavio kako su među potpisnicima i oni koji ne žive u Hvaru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene