Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sukob hrvatske države i Orco Grupe oko elitnog hotelskog kompleksa Sunčani Hvar, eskalirao je u pravi međunarodno-korporativni skandal.


Šef luksemburške tvrtke Jean Francois Ott Hrvatskoj je dao tri mjeseca za rješavanje spora oko Sunčanog Hvara, u suprotnom prijeti međunarodnom tužbom. Svoj ultimatum kuvertirao je osobno premijerki Jadranki Kosor.

Vezani članci Slika nije dostupna U Orco grupi zadovoljni angažmanom vlade oko Sunčanog Hvara Slika nije dostupna Bebić: Orco grupa je imala podršku određenih struktura

>> Ott: Rješenje ćemo tražiti na međunarodnom sudu

Svoj potez objasnio je francuski medijima. 'Danas sam poslao pismo premijerki Kosor. Imaju tri mjeseca za pregovore sa nama kako bi pronašli, nadam se, prijateljsko rješenje ili ćemo ići na međunarodni Sud. Sve na Hvaru smo radili sa puno strasti, a sada smo podvrgnuti nepravednim uvredama i potpunom nedostatku pristojnosti', rekao je Ott.

Ott: Orco grupa je diskriminirana u Hrvatskoj

Država i Orco, suvlasnici Sunačnog Hvara čije poslovanje vodi Orco, ne mogu se dogovoriti oko načina spašavanja hotelskog kompleksa u gubitcima. Ott se zato žali da je Orco Grupa kao strani investitor u Hrvatskoj diskriminirana i spremna na pravnu bitku.

'Orco property grupa je uručila obavijest o sporu uredu predsjednice Vlade i u ovom trenutku to je prvi korak prema međunarodnoj arbitraži', rekao je pravni zastupnik Orco grupe u Hrvatskoj, Mladen Prka. Iz Vlade najavljuju da će sa Orcom uskoro sjeti za stol.

Motiv mog ispitivanja na policiji može biti samo politički jer Fond za privatizaciju dan ranije nije podržao Orcov plan restrukturiranja. Nema smisla da bi mi uložili 65 milijuna eura kako bi zaradili dva milijuna, rekao je Ott

Čobanković: Investitori moraju poštovati domaće zakone

'Nije ništa sporno, ako netko vjeruje da su mu uskraćena prava neka tuži. Ne štetimo mi ulasku stranih investitora, svatko je dobrodošao, ali svi investitori moraju poštovati domaće zakone', rekao je Petar Čobanković. Šefa Orca hrvatska je policija nedavno privela na razgovor. Zanimalo ih je zna li što o preplaćivanju poslova kojima se navodno izvlačio novac iz Sunčanog Hvara.

'Na pitanja istražitelja trebaju odgovoriti menadžeri Sunčanog Hvara. Motiv mog ispitivanja na policiji može biti samo politički jer Fond za privatizaciju dan ranije nije podržao Orcov plan restrukturiranja. Nema smisla da bi mi uložili 65 milijuna eura kako bi zaradili dva milijuna', rekao je Ott.

Ott tvrdi da žele razvijati dugoročni biznis

Ministar turizma nada se da će Orco biti spreman za novu sezonu. 'Fond za privatizaciju je prije nekog vremena povukao potez, aktivirao je onu klauzulu u ugovoru kojom kaže da država želi nešto više, nešto drugo', rekao je Damir Bajs.

Šef Orca Ott bez obzira na pravosudno-poslovne probleme kaže da oni oni na Hvaru žele razvijati dugoročni biznis, Poručuje da rade sa bankama na restrukturiranju kredita, da stvari kreću prema naprijed, prema idućoj sezoni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju