Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV Vladi je poslao jasnu poruku: hrvatska politika treba promjenu i reforme javnog sektora. Rohatinski upozorava kako svako odgađanje rezova posljedice čini još težima!


'Situacija je takva da jednostavno zahtjeva promjene u dosadašnjoj politici. To naravno prije svega podrazumijeva reforme u javnom sektoru', odgovorio je Rohatinski na pitanje je li zabrinut zbog ekonomskog stanja u zemlji i neprovođenja reformi.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Guverner već dugo upozorava na to da u Hrvatskoj politika diktira prava proračunskih korisnika. Podsjeća da manjak u državnoj blagajni nastaje zbog rasta javnih službi, problema sa subvencijama i poticajima, te neodrživog mirovinskog i zdravstvenog sustava. U posljednje vrijeme upozorava kako odgađanje reformi nije pravo rješenje.

'Nikad vrijeme izbora nije dobro vrijeme za reforme pa nije ni u našem slučaju. Ipak, situacija nije tako kritična da bi odgađanje reformi za godinu dana moglo imati bitan utjecaj, ali što se reforme duže odgađaju biti će teže njihove posljedice', zabrinut je Rohatinski.

>> 'Samo jaka kuna može spasiti hrvatsko gospodarstvo'

>> 'Rat valutama podsjeća na 20-e prošlog stoljeća'

Posljedice se za sada odgađaju novim zaduživanjem. Zadnjih 750 milijuna eura koje je posudio ministar Šuker dobili smo sa kamatom od 5,25 posto. Guverner HNB-a misli da je to još uvijek povoljna cijena. Nova posudba Vladi je bila neophodna za krpanje proračunskog manjka.

'Deficit opće države uključujući i HAC bi u 2010. mogao iznositi oko 7 posto BDP-a', otkriva Rohatinski pravo stanje države.

Deficit od 7 posto je velik, a pokrivati će se zaduživanjem. Samo pitanje je do kada jer smo svake godine sve zaduženiji. Upravo zato ozbiljni su rezovi nužnost kao što cijelo vrijeme naglašava Rohatinski.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju