Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Božićna košarica

'Štedite i kupujte domaće proizvode'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu predstojećih božićnih blagdana, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, pozvao je građane na štednju, te im poručio da, ako i kupuju, kupuju hrvatske proizvode.

Jedino tako se, u kontekstu velike ekonomske krize koja nam predstoji, mogu očuvati radna mjesta u Hrvatskoj, rekla je predsjednica SSSH Ana Knežević.

Pročitajte i ovo Sindikati i praznik rada - 3 SRETAN VAM PRAZNIK RADA "Previše navijača, premalo igrača": Hrvati više vole slavlje od prosvjeda Sindikati polozili vijenac za radnike Apelirali na vladajuće Sindikati uoči Praznika rada: "Hrvatska više ne smije biti zemlja jeftine radne snage"

Skromna će božićna košarica, po izračunu SSSH, prosječnu četveročlanu obitelj stajati 735 kuna, dok je prošle godine ona iznosila 652 kune. Kod onih koji primaju minimalnu plaću na božićnu će košaricu otići preko 34 posto primanja, dok će oni koji primaju prosječnu plaću od 4.978 kuna morati izdvojiti za nju 14,7 posto.

Sindikalci upozoravaju da u Hrvatskoj sustavno pada kupovna moć građana, građani su bankama dužni 120 milijardi kuna, tri milijuna građana koristi minuse na računima, a prosječni minus u Hrvatskoj iznosi 5.000 kuna.

Božićnicu će, po njihovim procjenama, od 1,5 milijuna zaposlenih, dobiti njih oko 500 tisuća. U javnom sektoru ona će iznositi 1.250 kuna, u privatnom sektoru od 500 do 1.000 kuna, a najavljuje se i božićnica za umirovljenike na razini one iz 2006. godine, i to od 100 do 350 kuna, ovisno o visini mirovine.

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske okazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u studenome iznosili 6.251 kunu, što je za oko 7 kuna više nego u listopadu.

Prosječna neto plaća u rujnu iznosila je 4.968 kuna, a njome se moglo pokriti 79,47 posto životnih troškova.

Sindikalna košarica podstanarske obitelji u studenom je iznosila 7.805 kuna, što je za oko 46 kuna manje nego mjesec ranije. Prosječna plaća bila je dovoljna za pokrivanje svega 63,64 posto troškova podstanarske obitelji. Posjeduje li obitelj osobni automobil, mjesečno potroši još najmanje 878 kuna.

Minimalni troškovi umirovljeničke košarice u studenom su iznosili 3.562 kune, što je za 0,23 posto više nego u listopadu, a s prosječnom mirovinom, koja je u listopadu iznosila 2.130 kuna, moglo se pokriti samo 59,81 posto troškova.

SSSH-ova košarica sadrži minimalne mjesečne izdatke za prehranu, stanovanje, prijevoz, higijenu, odijevanje, obrazovanje i kulturu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene