Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SSSH traži odgodu poskupljenja struje i Nacionalni akcijski plan za gospodarenje energentima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je da se poskupljenje struje odgodi do kraja godine, a do tada treba izraditi Nacionalni akcijski plan za gospodarenje energentima.

Bez nacionalne strategije upravljanja energentima cijene struje i goriva i dalje će nekontrolirano rasti, a sav teret poskupljenja prebijat će se preko leđa građana, rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Pročitajte i ovo Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati" Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?"

Ocijenila je da Vladin sustav potpore pri poskupljenju struje neće zaštiti socijalno najugroženije, već će na ruku ići samcima, neovisno o njihovim primanjima.

Sindikalci traže formiranje sustava potpora koji će zaštititi 255.000 nezaposlenih, 700.000 umirovljenika, 60.000 primatelja novčanih naknada do 1.200 kuna, kao i 170.000 onih koji primaju socijalnu pomoć u iznosu do 500 kuna.

Uspoređujući rast cijena i plaća u razdoblju od 2001. do 2008. sindikalci su izračunali da je Eurosuper 95 poskupio 57 posto, a Eurodizel 90 posto, osnovni prehrambeni proizvodi od 40 do 50 posto, komunalne naknade od 100 do 200 posto, a prosječna je plaća porasla svega 36,71 posto.

Komentirajući stalna poskupljenja goriva Knežević je upozorila da Ina svakodnevno akumulira sve veću dobit. U prvom kvartalu ove godine ona je tri puta veća u odnosu na prošlu godinu, odnosno povećala se sa 186 milijuna kuna na 596 milijuna.

Knežević je predložila da Vlada primijeni Zakon o plivajućim trošarinama i smanji cijenu goriva tako da ne obračunava PDV na nabavnu cijenu plus trošarina plus naknade, već da PDV izravno ide na nabavnu cijenu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene