Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je da se poskupljenje struje odgodi do kraja godine, a do tada treba izraditi Nacionalni akcijski plan za gospodarenje energentima.


Bez nacionalne strategije upravljanja energentima cijene struje i goriva i dalje će nekontrolirano rasti, a sav teret poskupljenja prebijat će se preko leđa građana, rekla je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Vezani članci Andrej Plenković i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sindikati o premijerovoj poruci Kujundžiću i Divjak: "Vaša je današnja izjava skandalozna. Doći ćemo na Markov trg" Slika nije dostupna SSSH: 'Najavljena poskupljenja neutemeljena'

Ocijenila je da Vladin sustav potpore pri poskupljenju struje neće zaštiti socijalno najugroženije, već će na ruku ići samcima, neovisno o njihovim primanjima.

Sindikalci traže formiranje sustava potpora koji će zaštititi 255.000 nezaposlenih, 700.000 umirovljenika, 60.000 primatelja novčanih naknada do 1.200 kuna, kao i 170.000 onih koji primaju socijalnu pomoć u iznosu do 500 kuna.

Uspoređujući rast cijena i plaća u razdoblju od 2001. do 2008. sindikalci su izračunali da je Eurosuper 95 poskupio 57 posto, a Eurodizel 90 posto, osnovni prehrambeni proizvodi od 40 do 50 posto, komunalne naknade od 100 do 200 posto, a prosječna je plaća porasla svega 36,71 posto.

Komentirajući stalna poskupljenja goriva Knežević je upozorila da Ina svakodnevno akumulira sve veću dobit. U prvom kvartalu ove godine ona je tri puta veća u odnosu na prošlu godinu, odnosno povećala se sa 186 milijuna kuna na 596 milijuna.

Knežević je predložila da Vlada primijeni Zakon o plivajućim trošarinama i smanji cijenu goriva tako da ne obračunava PDV na nabavnu cijenu plus trošarina plus naknade, već da PDV izravno ide na nabavnu cijenu.