Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Srbi se boje Todorića i hrvatskog kapitala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest da će hrvatska kompanija 'Idea', uskoro najvjerojatnije dobiti 70 milijuna eura od Europske banke za obnovu i razvoj izazvala je bijes i ogorčenje na srpskoj političkoj sceni, dok su ekonomisti podijeljeni, piše Kurir.

Dragan Todorović, potpredsjednik SRS-a, veoma je pesimistično dočekao mogućnost da se 'Idea', u vlasništvu hrvatskog koncerna 'Agrokor' Ivice Todorića, vodećeg proizvođača i distributera prehrambenih proizvoda, dodatno proširi. On smatra da je zajam EBRD 'politička stvar'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta međunarodna tjeralica Sin somalijskog predsjednika u Turskoj usmrtio dostavljača pa pobjegao iz zemlje Slika nije dostupna Dobro uigrani EKSKLUZIVNO: Sve više stranaca krade po trgovačkim centrima!

'Mene to apsolutno ne čudi. Kad je u pitanju proces uništavanja i porobljavanja Srbije, onda se nastupa na svim pravcima. Kako inače objasniti da Hrvatska i Slovenija, na čijem teritoriju nema ni promila srpskog kapitala, tako zdušno ulažu u Srbiju otkako je DS došao na vlast', ogorčen je Todorović.

Ekonomist Danijel Cvjetićanin kaže da Srbija kroz strane trgovinske lance doslovno izvozi svoj profit te da za Srbiju vijest o proširenju 'Ideje' nije pozitivna.

'Pravo pitanje nije je li to dobro ili loše za Srbiju, već zašto Europska banka nekom našem industrijalcu nije dala taj kredit za proširenje trgovinskog lanca', pita se Cvjetićanin. Prema njegovoj procijeni, strani investitori u Srbiji mnogo bolje prolaze od domaćih.

'Domaći kapitalist je uvijek monopolist, a strani je industrijalac. Tako je Rockefeller industrijalac, a Kostić, na primer, tajkun', kaže Cvetićanin.

S druge strane, ekonomist Goran Nikolić smatra da je želja Europske banke za pomoć 'Ideji' znak da ona ima povjerenja u Srbiju.

'To znači da investitori imaju povjerenja u Srbiju, kad već ulažu toliki novac. Ne bi sigurno ulagali u širenje lanca u Gruziji. Iako je 'Idea' hrvatska kompanija, ipak je ovo investicija u Srbiju. Teoretski, ovakav razvoj mreže nekog trgovinskog lanca za obične građane bi trebalo donijeti niže cijene, jer povećava konkurenciju', zaključuje Nikolić.

Europska banka je još prošlog tjedna priopćila da 'Idea' ima šanse dobiti zajam od 70 milijuna eura za razvoj svoje prodajne mreže u Srbiji.

Politički analitičar Branko Radun kaže da politika i ekonomija nigdje u svijetu nisu odvojene kao u Srbiji i da Vlada nikada nije tražila reciprocitet u ulaganjima. 

'Čini se da je namjera EU da Hrvatska postane regionalni lider u poljoprivredi i maloprodaji u okolnim zemljama. U tom kontekstu posmatram i zajam Europske banke 'Ideji'. To mnogima u Srbiji bode oči zbog bolnih nerješenih pitanja srpskih povratnika i nemogućnosti da oni ulažu u Sloveniju ili Hrvatsku', smatra Radun.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene