Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenci tvrde da je u Hrvatskoj jeftinije nego u Sloveniji, Italiji i Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tri četvrtine proizvoda i usluga iz odabrane "košarice" artikala i usluga poskupjelo je od početka godine, no dok su u prvim mjesecima od uvođenja eura dominirala poskupljenja usluga, zadnjih mjeseci su izraženija poskupljenja proizvoda, osobito hrane.

Pokazali su to rezultati objavljeni u ponedjeljak, koji usporedno pokazuju da je ta ista "košarica" u Hrvatskoj jeftinija.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Slovenski dnevni list "Dnevnik" objavio je rezultate svog trećeg
ispitivanja rasta cijena vezanog na prihvaćanje eura, te usporedbu s cijenama u susjednim državama, uključujući i Hrvatsku, pri čemu je uzeo u obzir cijene u Zagrebu i Samoboru.

Zbog povećanja cijena hrane u slovenskim trgovinama zadnjih mjeseci one su se već skoro izjednačile s cijenama u Italiji, cijene usluga u Ljubljani još uvijek su niže nego o pograničnoj talijanskoj Goriziji, dok su cijene nekih osnovnih životnih proizvoda i usluga u Leibnizu, Grazu i Beču dosta više, ali ih 'ublažava' dvostruko viša austrijska kupovna moć, piše list.

"Dnevnik" objavljuje i listu s cijenama iz košarice u Sloveniji i tri susjedne zemlje - Austriji, Italiji i Hrvatskoj.

Košarica u u kojoj je 14 proizvoda i 6 usluga u Hrvatskoj je
jeftinija, ali prvenstveno zbog znatno nižih cijena usluga. No, s
jednim izuzetkom - parkiranjem, koje je dvostruko skuplje. 

List navodi da je cijena 1 sata parkiranja u središtu Zagreba 2,18 eura, dok je u Ljubljani 1 euro, u Goriziji 0,50 eura, a u Grazu između 0,60 i 1,20 eura. 

Svinjetina je u Hrvatskoj (navodi se cijena od 5,46 eura za kilogram buta) znatno jeftinija nego u Austriji i Sloveniji i
Italiji.

U Hrvatskoj je, navodi list, najniža cijena mlijeka s 3,5 posto
masnoće (0,76 eura), dok su u Sloveniji najjeftnije banane, jer se mogu dobiti samo za jedan euro za kilogram, neki su od podataka iz najnovije "Dnevnikove" košarice. 

Od nekih karakterističnih cijena u usporedbi, navodi se da je u Hrvatskoj znatno niža cijena obroka brze hrane u McDonald'su, ali je primjerice čokolada Milka najskuplja, a isti je slučaj i sa CD-ima sa snimljenom glazbom, koji su jeftiniji u Sloveniji, Italiji i Austriji.

Cijela košarica od dvadeset proizvoda i usluga u Austriji stoji skoro 99 eura, u Italiji 94, u Sloveniji 76,38, a u Hrvatskoj 67,92 eura. 

Ako se iz košarice isključe usluge, onda prehrambeni proizvodi iz nje u Austriji stoje 17,23 eura, u Italiji 15,61, u Sloveniji 15,32, a u Hrvatskoj 14,45 eura. Valja reći da u košaricu nisu uključeni svi
svakodnevni prehrambeni proizvodi, poput kruha ili povrća, te da košarica ne uključuje ni sve dnevne usluge, poput javnog prijevoza ili pak komunalne troškove, ali sadržava, primjerice, usluge kemijskih čistionica i praonica za automobile, koje su po objavljenoj ljestvici cijena u Hrvatskoj mnogo jeftinije, pa i cijenu ulaznica u zoološki vrt. 

Tako je posjet zoološkom vrtu u Maksimiru 50 posto je jeftiniji
od posjeta ljubljanskom zoološkom vrtu, a trostruko jeftiniji od
posjeta zoološkom vrta u Veroni ili bečkom Tiergartenu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene