Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dobrih ideja među domaćim poduzetnicima ne nedostaje. Bisera Pudić iz Pule jedna je od njih. Proizvodnja sirupa od voća i povrća pokazala se kao uspješan i na tržištu vrlo tražen proizvod.


Nakon duge i neuspješne potrage za poslom Bisera Pudić je odlučila skupiti bakine recepte i proizvoditi sirup. 'Ljudi ovdje vole taj sirup miješati, razrjeđivati s vodom, onda sam si ja mislila - pokušat ću to pripremiti', kaže Bisera.

Vezani članci Dijete u vrtiću, ilustracija U vrtićima i jednoj školi u Puli otkrivene povećane razine radona, iz Grada tvrde - djeca su sigurna Pula Satelitske snimke potvrdile: U Istru stigao onečišćen zrak iz Italije, iz Grada poručuju - stanje je danas bolje

I nije pogriješila. Otvorila je obrt i pronašla posao u kojem i sama uživa. 'To je bio jedan punkt gdje sam ja rekla: e sad ću sama, pa već mi je dosadilo tražiti posao, i tako ga nema, nitko ti ne da posao', kaže Bisera.

>> S 20 godina postao uspješan poduzetnik - otkrio kako je uspio!

Počela je s četiri voćna okusa. 'Počela sam s 20 boca, otišla sam na jedan obični sajam gdje se ispostavilo da sam ja to odmah prodala i da je bila potražnja opet za sljedeći sajam', dodaje.

U nekoliko mjeseci višestruko je povećala proizvodnju. A na upit svojih klijenata, proširila je i ponudu. 'Oni su sve više tražili povrtne sirupe, prvi je bio od celera i peršina i onda se kasnije proširilo na artičoku, kadulju, mrkvu, ciklu...', priča Bisera.

Sirupe priprema od biljaka koje sama ubere i to na običnom kućnom štednjaku. U njih ne dodaje ni bojila, ni konzervanse. A to je, tvrdi Bisera, i tajna dobre prodaje. 'Za voćne sirupe potrebno je cirka 30 minuta, za povrtne treba 24 sata.'

U svom novom poslu kojeg svakodnevno širi, Bisera uživa. A on joj je, kaže, osim brojnih poznanstava donio i financijski povratak u život. 'Obogatiti se ne možeš, ali možeš preživjeti od toga', kaže.

Važno je, zaključuje, ne sjediti prekrštenih ruku i čekati da se posao od nekud stvori. Treba krenuti od jednostavnih stvari koje se, kao u Biserinom slučaju, mogu pretvoriti u uspješan poduzetnički pothvat.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook