Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihodi prepolovljeni

Seljaci kreću u jesensku sjetvu s velikim gubitcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S nikad manje novca seljaci su krenuli u jesensku sjetvu. Zbog smanjenih poticaja i niskih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda, osobito krušarica i uljarica, prihodi su na selu prepolovljeni. Skupu proizvodnju rijetki će moći pokriti bez dodatnih zaduživanja.

Traktori su na slavonskim oranicama, a zemlja je suha i teška za obradu, međutim, to je najmanji problem. 'Nitko ne pita imamo li goriva, moramo li posuditi novce, ići u banku dignut minus. Sijat se mora. Jako je teško. Nikad nije bilo teže', kaže poljoprivrednik Mario Milušić. U jesensku sjetvu selo ulazi bez novca. 'Preniske cijene žitarica od 30 do 50 posto u odnosu na prošlu godinu. Umanjenje potpora za u prosjeku 33 posto. Dakle, naši prihodi su umanjeni za 50 posto', objašnjava Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Slika nije dostupna Zbog vremena i novca Seljaci se bune zbog zatvaranja ispostava Agencije za plaćanja u poljoprivredi

Smanjeni prihodi, a troškovi proizvodnje sve veći. Gnojivo i zaštitna sredstva u Hrvatskoj su dvostruko skuplji nego u bogatim zemljama Europske unije. 'Sad je stvar u tome što će poljoprivrednici daleko manje investirati u mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, a rezultat toga će biti smanjeni prinosi', kaže Brlošić.

>> Predsjednik Josipović s poljoprivrednicima: Stanje u poljoprivredi ozbiljno

Začarani krug iz kojeg poljoprivrednici ne vide izlaz. 'Tu nema nimalo zarade. Seljaci masovno odustaju od zemlje. Nek rade dva čovjeka u Slavoniji zemlju. Mi nećemo radit. Ići ćemo na biro. Bit ćemo socijalni slučajevi i gotovo. Što više radimo, manje imamo, govori poljoprivrednik Milušić. Mnogi razmišljaju o smanjenju proizvodnje. 'Ja obrađujem dosta zemlje. Ako se situacija ne popravi, mislimo na godinu odustat od 30 posto', komentira Milušić.

To znači i jedno radno mjesto manje. 'Nama se stalno govori da koristimo poticaje i da iz proračuna izvlačimo sredstva. To nije istina', kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Poljoprivrednici tvrde da se od jedne kune poticaja u proračun vrate barem tri.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene