Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sarkozy i Brown zatražili veću transparentnost bankovnog tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy i britanski premijer Gordon Brown u četvrtak su od banaka zatražili da objave u potpunosti razmjere štete koju su njihovim operacijama prouzročile kreditni problemi.

Svjetski čelnici pokušavaju obuzdati posljedice financijske krize izazvane teškoćama s drugorazrednim hipotekarnim kreditima u Sjedinjenim Državama a koja riskira dovesti i do globalnog gospodarskog pada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna hrabrost ili ludost? Val referenduma zahvatio Europu: "To je prilika da si ljudi daju oduška" Slika nije dostupna Nema različitih stavova 'Europa ujedinjena u usklađivanju pristupa krizi'

"Složili smo se glede potrebe za većom transparentnošću na financijskim tržištima kako bi se osiguralo da banke potpuno i brzo izvijeste o razmjerima gubitaka, uključujući i načine da se osigura veća pouzdanost ocjena složene financijske imovine", rekli su Brown i Sarkozy u zajedničkoj izjavi.

Banke su otpisale više od 125 milijardi imovine zbog kreditnih problema koje su izazavali drugorazredni hipotekarni krediti u Sjedinjenim Državama. Neki razmjere problematičnih dugovanja banaka procjenjuju čak i na 600 milijardi dolara.

Dva čelnika su se također složila djelovati kako bi se "osigurao globalni napredak na nestabilnijim tržištima preustrojem Međunarodnog monetarnog fonda kako bi, u suglasju s forumom za financijsku stabilnost, osigurao vjerodostojan i mjerodavan sustav ranog upozoravanja za svjetsko gospodarstvo i međunarodni financijski sustav".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene