Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Vlada će utjecati na cijenu goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader je prigodom današnjeg otvaranja Spomen škole Dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, izjavio kako će Vlada utjecati na cijenu goriva.

Na novinarsko pitanje o kojim je mjerama riječ, premijer Sanader je rekao kako jedna skupina u Ministarstvu financija i Ministarstvu rada i poduzetništva intenzivno radi na prijedlozima te da očekuje do kraja tjedna, a najkasnije do početka idućeg, konkretne prijedloge koji će se razmotriti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Gorivo - 1 odluka Vlade Objavljene nove cijene goriva

'Želim reći kako očekujem da i INA i drugi distributeri razmisle malo o politici cijena. Jasno je da će cijena nafte na svjetskom tržištu i dalje rasti, a ne zna se gdje će se ona zaustaviti', rekao je Sanader.

'Pitanje je na koji način ćemo se moći postaviti prema tom problemu', dodao je premijer, upozorivši kako Vlada neće svaki čas moći smanjivati cijene ni intervenirati.

'Mi ćemo uskoro sigurno intervenirati, a najvjerojatnije će to biti u operativnom dijelu troška, te plivajućim trošarinama', kazao je Sanader.

Napomenuo je kako poziv INA-i i drugima nije pritisak na kompanije, ali da od njih očekuje odgovorno ponašanje.

Premijer je također rekao kako se očekuje zahtjev i za povećanje cijena struje i plina, napomenuvši da su one do ljeta stabilne.

Povjerenstvo kojemu je na čelu potpredsjednik Vlade Damir Polančec radi svoj posao i razmotrit ćemo taj zahtjev najvjeratnije nakon ljeta, dodao je Sanader.

Komentirajući na upit novinara nedavni prelazak gradonačelnika Otočca i dijela HDZ-ovih gradskih vijećnika u HSS, premijer Sanader je rekao kako se zbog toga nije sukobio s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem.

'Da smo u dobrim odnosima jasno govori i njegova nazočnost ovdje', u Velikom Trgovišću na današnjoj svečanosti otvaranja Spomen škole Dr. Franje Tuđmana, naglasio je premijer Sanader.

Šuker o prijedlogu za smanjenje trošarina na naftne derivate

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker ocijenio je u srijedu u Bruxellesu da prijedlog za smanjenje cijene naftnih derivata smanjenjem trošarina i drukčijim obračunom PDV-a, nije u skladu s direktivama EU-a.

'Ne mogu reći da je to nemoguće prema direktivama EU-a, to još treba provjeriti, ali mislim da se to nigdje ne primjenjuje', rekao je Šuker, odgovarajući na upit da komentira prijedlog SDP-a da se Vlada odrekne dijela prihoda od trošarina na naftne derivate, odnosno da PDV na naftu obračunava na nabavnu cijenu, a ne na konačni proizvod.

Šuker je u srijedu u Bruxellesu sudjelovao na sastanku s ministrima gospodarstva i financija EU-a i zemalja kandidata. Riječ je o redovitom godišnjem sastanku koji se održava s ciljem jačanja dijaloga o fiskalnoj i ekonomskoj politici.

Ministar Šuker se nakon ministarskog sastanka sastao i s povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Joaquinom Almuniom.

'Razgovarali smo o tome s Almuniom i on ne navodi nijedan primjer da neka europska zemlja pokušava utjecati na cijene naftnih derivata eventualnim smanjenjem trošarina i drukčijim obračunom PDV-a', rekao je Šuker.

Umjesto toga, 'ide se na ono o čemu i mi razmišljamo, a to su određene potpore određenim skupinama stanovništva i određene strukturne potpore gospodarstvu', odnosno onima koji bi zbog povećanja cijene naftnih derivata mogli povećati cijene životnih namirnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene