Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Razmišljamo i o mjerama u području PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da Vlada u borbi protiv inflacije razmatra što će napraviti u fiskalnoj politici, možda i mjerama u području PDV-a.

"Razmatrat ćemo idućih mjeseci što ćemo napraviti na planu fiskalne politike. Nije nikakav tabu, razmišljat ćemo kako možda i s nekim mjerama u području PDV-a nešto pomoći", kazao je Sanader u Splitu gdje je bio nazočan Kongresu malih i srednjih poduzetnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija procjena Državnog zavoda za statistiku Inflacija raste nakon osam mjeseci pada: Cijene u kolovozu 7,8 posto više nego isti mjesec lani Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...''

Premijer pritom nije ništa pobliže rekao o kakvim bi mjerama fiskalne politike i mjerama u području PDV-a moglo raditi.

"Razmišljamo, ne mogu konkretnije", kratko je odgovorio Sanader na pitanje može li reći nešto konkretnije oko PDV-a.

U izjavio novinarima o sto dana hrvatske Vlade, premijer je podsjetio na teške okolnosti krajem prošle i početkom ove godine, na rast inflacije, rast cijena energenata na svjetskom tržištu, snažan rast cijena hrane, te u Hrvatskoj i na neke gradove i općine koje su išle s "neopravdanim rastom" cijena komunalnih usluga.

Uspjeli smo obuzdati neke cijene, Vlada je jamčila i stabilnu cijenu električne energije i plina do ljeta, što je jedan od glavnih razloga da smo uspjeli zajedno s Hrvatskom narodnom bankom, te fiskalnim mjerama zadržati inflaciju otprilike kao i krajem prošle godine, kazao je.

S obzirom na cjelokupnu situaciju mislim da se Hrvatska dobro nosi s problemima, kazao je Sanader, dodajući da to potvrđuje i podizanje ocjene kreditnog rejtinga od strane nekih agencija, npr. Dun & Bradstreet (koja je u ožujku ocjenu podigla s DB3d na DB3c).

Najavio je i da će ministar financija Ivan Šuker, na poziv potpredsjednika Svjetske banke, početkom lipnja u New Yorku predstaviti Hrvatsku na newyorškoj burzi i dobiti nagradu jer je Hrvatska proglašena kao druga reformska zemlja među top ten u svijetu.

"Mislim da možemo biti zadovoljni svime što poduzimamo, naravno da nismo do kraja zadovoljni i idemo dalje. Pozivnica za NATO i snažan proces pridruživanja EU siguran sam pozitivno će se odraziti na hrvatsko gospodarstvo, a to znači i na džep hrvatskih građana", kazao je premijer.

Premijer nije želio komentirati svjedočenje Branka Vukelića u slučaju Brodosplit, odgovarajući na upite novinara, kazavši da ne komentira sudske procese.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene