Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pritisak je urodio plodom - čelni ljudi američke osiguravateljske tvrtke vratit će nagradne bonuse u visini od oko 80 milijuna dolara. Od deset menadžera samo jedan pohlepnik ne planira vratiti novac.


Gnjev javnosti i pritisak političara urodio je plodom. Devetorica od deset izvršnih direktora američkog osiguravateljskog diva vratit će bonuse. Isplaćeni su im nakon što je njihovu tvrtku od bankrota spašavala država. Menadžerima i čelnim ljudima posrnule kuće isplaćeno je ukupno 165 milijuna nagrade iz državne blagajne.

Vezani članci Predstavnici Živog zida traže ostavku župana Darka Korena zbog Piškornice (Foto: Damir Spehar/PIXSELL) Živi zid traži ostavku župana Korena zbog skandala oko isplate milijunskog bonusa Mladen Jozinović (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Smijenjen direktor koji je sam sebi odobrio milijunski bonus

'Kao što sam rekao, moje osoblje nije me obavijestilo o razmjerima i postojanju tog paketa sve do 10. ožujka, ali to je moja odgovornost. Trebao sam znati', rekao je Timothy Geithner, američki ministar financija.

>> Posrnuli AIG isplaćuje milijune dolara bonusa, Obama najavio blokadu

Isplata bonusa ponukala je i predstavnički Dom Kongresa na donošenje zakona o 90 postotnom oporezivanju bonusa isplaćenih u tvrtkama koje opstaju zahvaljujući državnoj pomoći. Međutim i sam predsjednik Obama priznaje, takve mjere su protuustavne. Sudeći po tome da povrat bonusa od samo devet čelnika iznosi oko 80 milijuna dolara, očito je riječ o onim ljudima kojima su isplaćene najveće nagrade. Imena devetorice koja će vratiti novac, kao ni onog jednog izvršnog direktora koji to neće učiniti nisu niti se planiraju objaviti.