Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazao zube

Posrnuli AIG isplaćuje milijune dolara bonusa, Obama najavio blokadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je ministru financija Timothya Geithneru naložio da blokira isplatu velikih bonusa u posrnulom osigurateljnom divu American International Group - AIG, koja je izazvala veliko ogorčenje američke javnosti.

Pročitajte i ovo Izbori u Americi Izborna utrka Sraz u Americi: U SAD-u se ovo nije dogodilo gotovo 70 godina Slika nije dostupna 50 penzija u jednoj godini Svima je kriza a bankari si isplaćuju vrtoglave bonuse!

Tijekom vikenda je izviješteno da AIG, kojeg nazivaju 'kraljem sanacije' zbog više od 180 milijardi dolara dobivenih od vlade, isplaćuje 165 milijuna dolara bonusa za 50 vodećih managera i trgovaca financijskim derivatima, unatoč rekordnim gubicima 2008. Samo u posljednjem tromjesečju 2008., AIG je prijavio 62 milijarde dolara gubitaka. Izvješća o bonusima izazvala su ogorčenje javnosti, a demokratski čelnici Kongresa pozvali su u nedjelju da država hitno blokira isplatu bonusa u AIG-u.

Na predstavljanju paketa poreznih olakšica i poticaja za male poduzetnike u Bijeloj kući, Obama je rekao da se AIG našlo u financijskim teškoćama zbog bezobzirnosti i pohlepe.'Pod tim okolnostima teško je razumjeti kako trgovci derivatima u AIG-u zaslužuju bilo kakve bonuse, i to 165 milijuna dolara. Kako opravdavaju tu sramotu poreznim obveznicima koji su spasili kompaniju?', zapitao je Obama, te dodao da je zadnjih šest mjeseci AIG primio velika sredstva od ministarstva financija.

'Naložio sam ministru Geithneru da iskoristi utjecaj i svaku zakonsku mogućnost za zaustavi isplatu tih bonusa', rekao je Obama, uz pljesak okupljenih. Odmah nakon govora američkog predsjednika, objavljeno je da je državni odvjetnik New Yorka Andrew Cuomo zatražio od AIG-a popis svih dobitnika bonusa danas do kraja radnog vremena. Na blokiranje isplate bonusa u AIG-u pozvali su i kongresni čelnici, napominjući kako nije jasno ima li vlada ovlasti za tako nešto, obzirom da je riječ o ugovornim obvezama tvrtke prema zaposlenima.

Bonuse vratiti zakonski

'Mi moramo utvrditi kada se bonuse može zakonski vratiti, no ne možemo kršiti zakonsku obvezu, to razumijem... mislim kako je neprimjereno da ti ljudi ostanu na vlasti u tim tvrtkama', izjavio je kongresnik Barney Frank, predsjednik Odbora za financije Predstavničkog doma Kongresa za TV Fox News. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi u nedjelju navečer je, na javnoj televiziji PBS, pozvala managere AIG-a da se odreknu bonusa i odbiju isplatu naknada. AIG je u ponedjeljak izazvao novo ogorčenje, kada je na pritisak Kongresa, objavio da je krajem 2008. stranim bankama isplatio milijarde dolara novca poreznih obveznika.

AIG je objavio da je domaćim i stranim bankama isplatio 105.3 milijardi dolara od 16. rujna do 31. prosinca 2008., u razdoblju kada je od vlade primio 85 milijardi dolara pomoći. Neki od najvećih primatelja su europske banke. Francuska banka Societe Generale je na vrhu popisa sa 11.9 milijardi dolara, a slijede Deutsche Bank sa 11.8 milijardi i britanski Barclays sa 8.5 milijardi. U SAD je najveći dobitnik banka Goldman Sachs koja je primila 12.9 milijardi dolara. Edward Liddy, koga je vlada postavila na čelo AIG-a, prethodno je bio u upravi Goldman Sachsa, napominje se u izvješćima u tisku.
Više od 34 milijarde dolara isplaćeno je trgovinskim partnerima AIG-ova Odjela financijskih proizvoda, čiji su 'egzotični kreditni derivati' doveli tvrtku na rub kolapsa, piše u ponedjeljak The Washington Post.

Posljednjih godina, AIG je izdao ogromnu količinu ugovora zvanih 'credit-default swap', svojevrsnih polica osiguranja za slučaj nenaplativosti vrijednosnica oslonjenih na hipotekarne kredite. Kada je došlo do kolapsa tržišta nekretnina u SAD-u, tvrtke koje su kupovale te 'swapove' (ugovore) zatražile su zajamčeni kolateral od AIG, što je tvrtku bacilo u ogroman dug. Obamina administracija još nije reagirala na informacije o AIG-ovoj isplati novca poreznih obveznika stranim bankama, no analitičari ocjenjuju da će joj to stvoriti ozbiljne političke teškoće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene