Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u odgovoru Dragutinu Lesaru navodi kako bi tada trebalo zabraniti i deviznu štednju, kao i prenošenje štednih uloga u inozemnoj valuti na račune u inozemstvu.


'Monetarnu i deviznu politiku treba promatrati u cijelosti', navodi Rohatinski, reagirajući na zahtjev Hrvatskih laburista -stranke rada, koji su u otvorenom pismu guverneru tražili ukidanje devizne klauzule za kredite, kako bi, kažu, 'kuna napokon postala nacionalna valuta'.

>> Laburisti traže ukidanje valutne klauzule

Vezani članci Slika nije dostupna Devizna klauzula na Ustavnom sudu Slika nije dostupna Laburisti protiv izmjena deklaracije o članstvu u EU

Rohatinski navodi kako na tom tragu u HNB-u očekuju da 'Hrvatski laburisti prošire svoj zahtjev i na zabranu polaganja nove i održavanja postojeće štednje u devizama, kao i da će uputiti apel građanima da od 1. siječnja 2011., u okviru devizne liberalizacije koja stupa na snagu, ne prenose svoje štedne uloge u stranoj valuti na račune u inozemstvo".

'Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti', navodi Rohatinski u odgovoru laburistima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju