Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUS predao zahtjev

Devizna klauzula na Ustavnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga sindikata podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti devizne klauzule.

'Banke su jedina kasta koja ne snosi nikakav rizik', rekao je za Dnevnik.hr Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a. 'Podnošenje zahtjeva smo najavili i drago nam je što su i još neke udruge tako postupile', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon noćenja u zatvoru Predsjednik HUS-a sproveden na ročište Slika nije dostupna HUS: Zaustavite privatizaciju brodogradilišta

>> Hoće li je ukinuti? Devizna klauzula na Ustavnom sudu

>> Matijašević: HUS će tražiti ukidanje Ustavnog suda

Matijašević smatra da će rok odluke suda biti duži nego inače. 'Inače mislim sve najgore o Ustavnom sudu, podsjećam da smo prije nekoliko mjeseci podnijeli zahtjev za njegovim ukidanjem. Moguće je da će rok za odgovor bit duži nego inače jer su neki članovi Ustavnog suda zauzeti putovanjem u Brazil', izjavio je Matijašević.

HUS se nada kako će Ustavni sud imati sluha za argumente na kojima se ova inicijativa temelji.

'Zakonom je dopušteno određivanje vrijednosti ugovorne obveze u valuti Republike Hrvatske temeljem cijene zlata ili tečaja domaće valute u odnosu prema stranoj valuti, odnosno ugovaranje tzv. zlatnih ili, mnogo češćih, valutnih klauzula', stoji u priopćenju HUS-a.

'Hrvatska nacionalna valuta jest kuna koja je jedino je platežno sredstvo na području Republike Hrvatske, te kao takva predstavlja komponentu državnog suvereniteta', dodaje se.

Budući da Ustav suverenitet Republike Hrvatske određuje neotuđivim, nedjeljivim i neprenosivim, smatramo da se ugovaranjem vrijednosti ugovorne obveze u stranoj valuti direktno krši Ustav, priopćeno je iz HUS-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene