Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo 19 milijuna na burzi

Rekordna nezaposlenost u eurozoni, najgore u Grčkoj i Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikada u povijesti eurozone nije bilo više nezaposlenih nego u studenom prošle godine. Prema podacima Eurostata, na burzama je bilo prijavljeno 18,8 milijuna ljudi, a stopa nezaposlenosti iznosila je 11,8 posto.

Stopa nezaposlenosti u 17 država članica eurozone u studenom je skočila na povijesno najvišu razinu od 11,8 posto, pokazali su podaci Eurostata, a prenosi BBC. Riječ je o blagom porastu od 0,1 posto u odnosu na listopad, dok je stopa u svih 27 članica Europske unije bila nepromijenjena i iznosi 10,7 posto.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Pedro Sanchez stigao u Kijev Rotirajuće predsjedništvo Smjena na čelu Vijeća Europske unije: Sanchez doputovao u Kijev

>> Broj nezaposlenih mladih Talijana prešao milijun

No, iza skupnog podatka skrivaju se neke uistinu dramatične brojke, poput stope nezaposlenosti u Španjolskoj, koja iznosi nevjerojatnih 26,6 posto. Druga najviša stopa je u Grčkoj i u studenom je iznosila ravno 20 posto.

Da je jedan od najvećih problema nezaposlenost mladih, svjedoči i podatak da među gotovo 19 milijuna osoba prijavljenih na burzama diljem eurozone čine udio od 24,4 posto. I u ovom je slučaju najteža situacija u Grčkoj (57,6 posto) i Španjolskoj (56,5 posto).

Ipak, da ima i svijetlih točaka, svjedoče i relativno niske stope nezaposlenosti u Austriji (4,5 posto), Luksemburgu (5,1 posto) i Njemačkoj (5,4 posto).

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso jučer je izjavio da je najgore za Europu prošlo te da ove godine očekuje ekonomski oporavak. No, mnogi su u najmanju ruku skeptični prema toj njegovoj najavi pa, primjerice, u jednoj britanskoj poslodavačkoj udruzi očekuju dodatno pogoršanje stanja i produbljenje drugog recesijskog dna.

Inače, povijesno najniža stopa nezaposlenosti u eurozoni zabilježena je u veljači 2008. godine, tik pred izbijanje globalne krize, a iznosila je 7,2 posto. U ožujku iste godine zabilježena je i povijesno najniža stopa nezaposlenosti mladih - iznosila je tek 15 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene