Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjednačavanje trošarina

'Razlike među cijenama neprihvatljive su i diskriminirajuće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će sredinom ove godine izjednačiti trošarine na sve vrste cigareta - od 1. lipnja trošarina će za sve cigarete iznositi 180 kuna na tisuću komada cigareta i proporcionalni porez 30 posto od maloprodajne cijene, prijedlog je izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode koje je Vlada uputila Saboru.

Od početka ove godine na snazi je Zakon koji je prepolovio razlike u trošarinama s obzirom na skupine cigareta (A, B i C), a bilo je planirano da se od početka iduće godine ta razlika u potpunosti ukine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Probijeni svi rokovi Uznemirujuće fotografije stigle i na kutije cigareta: Hoćete li prestati pušiti? Slika nije dostupna Žustra rasprava VIDEO Bećarac u Saboru: 'Krmača mi oprasila troje, jedno meni, a Liniću dvoje'

No, kako je Europska komisija razlikovanje koje još uvijek postoji ocijenila neprihvatljivim i diskriminirajućim za razne proizvođače Saboru su upućene predložene izmjene kojima bi se razlike potpuno ukinule sredinom ove godine.

EU je ocijenila da se ipak radi o diskriminaciji među proizvođačima i moramo mijenjati trošarine što prije kako bi započeli pregovore u poglavlju 16. koje se tiče porezne politike, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Tako bi sadašnji sustav trošarina - 175 kuna na tisuću cigare iz skupine A, 197 kuna na kategoriju B, te 310 kuna iz skupine C, te proporcionalni posebni porez od 30 posto na maloprodajnu cijenu, bio na snazi od početka lipnja.

Od 1. lipnja na sve tri skupine trošarina bi bila 180 kuna na tisuću cigareta, ili 3,6 kuna po kutiji cigareta, a proporcionalni porez ostao bi 30 posto od maloprodajne cijene. Od početka iduće godine specifični bi se posebni porez povećao na 225 kuna na tisuću komada cigareta, a proporcionalni ostao 30 posto maloprodajne cijene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene