Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici "Varaždinke" pomoć traže od lokalnih vlasti i sindikata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici prehrambene tvrtke "Varaždinke", koji po pravomoćnoj presudi moraju vratiti u prosjeku po 30.000 kuna isplaćenih prije nekoliko godina u skladu s pobijenim nepravomoćnim presudama, svjesni da pomoć u pravosuđu više ne mogu pronaći jer je ono dalo zadnju riječ, pomoć traže od lokalne uprave i samouprave te sindikata, koje smatraju i odgovornima za svoj položaj.

"Grad i Županija mogu pomoći tako da se odreknu dijela zarade od prodaje zemljišta na području Biškupca kojim se nekad koristila 'Varaždinka'. Financijsku pomoć tražimo i od (sindikata poljoprivrede) PPDIV-a budući da smo u to vrijeme bili članovi tog sindikata, a poznato je da je taj sindikat financijski najsnažniji u državi i svakako nam može pomoći. No u tome sindikatu se boje presedana", rekao je neslužbeni predstavnik bivših zaposlenika Josip Vlahović na njihovu današnjem skupu u Varaždinu.

Pročitajte i ovo Željko Stipić, sindikat Preporod Željko Stipić Sindikat pokreće potpisivanje peticije o koeficijentima: "Ostalo je jako malo vremena kako bi se stvari u postavile kako treba" Radovan Fuchs i Sabina Tandara-Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Hoće li učitelji u štrajk? Ministar odgovara: "Nadam se da nitko neće izaći na ulicu. Imamo trend rasta plaća, trebaju biti zadovoljni"

"Osnovni krivci za ovakvu situaciju su pravosuđe, tadašnja gradska i županijska vlast, koja nije marila za nas, te sindikati, točnije Sindikat poljoprivrede PPDIV i Savez samostalnih sindikata Hrvatske čiji su nas predstavnici zastupali", rekao je na skupu Vlahović.

Većina od 62 bivših radnika "Varaždinke" mora vlasniku tvrtke Ivanu Hudoletnjaku vratiti novac isplaćen od 2000. do 2002., kad je odlukom Općinskog suda trajala privremena mjera vraćanja na posao. U prosjeku svaki radnik trebao bi vratiti oko 30 tisuća kuna, a kamate svakim danom rastu za još 20 kuna, istaknuto je na skupu.

Riječ je o radnicima koji su 5. svibnja 2000. dobili otkaz jer su bili, kako je tvrdio vlasnik tvrtke Hudoletnjak, u nezakonitu štrajku. Radnici su tvrdili da se nije radilo o štrajku, nego o skupu zaposlenika koji je formalno trajao nekoliko dana, što je kasnije, svojom presudom, potvrdio i Općinski sud. Po toj presudi otkazi nisu bili zakoniti i radnici su vraćeni na posao. Presudu Općinskog potvrdio je i Županijski sud, no Vrhovni sud je vratio predmet na ponovno suđenje.

Budući da je u to vrijeme "Varaždinka" bila u stečaju, nadležan je bio Trgovački sud u Varaždinu koji je odbio zahtjev radnika pa su otkazi postali valjani. Iako su se radnici na takvu presudu žalili, potvrdili su je Visoki trgovački i Ustavni sud. U skladu s tim novac koji su primali radnici tvrtke sada treba vratiti, objasnila je pravnica SSSH Gordana Mihalinec.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene