Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita okoliša i veća profitabilnost

Prva faza modernizacije: 400 milijuna eura za riječku rafineriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naftna kompanija Ina danas je svečano obilježila završetak prve faze modernizacije Rafinerije nafte Rijeka, u nazočnosti predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta.

Istaknuvši da je modernizacija rafinerije važan korak i za Inu i za hrvatsko gospodarstvo, premijerka Jadranka Kosor kazala je da će Vlada podržati Inu i u nastavku ulaganja u drugu fazu modernizacije, a čija je vrijednost narednih 400 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

>> 'MOL-ova misija preuzimanja INE je nemoguća'

Naglasila je i da je, uz važnost za gospodarstvo, ovaj korak značajan i zbog zaštite okoliša te time i boljeg života ljudi koji žive u široj okolici rafinerije.

'Ina je važan činitelj hrvatskog gospodarstva te je njezina budućnost osigurana i dobra', ocijenila je premijerka izrazivši zadovoljstvo predstavljenom namjerom zapošljavanja novih stručnjaka u Ini te ovako visokim ulaganjem u razdoblju krize.



Ovom prigodom Kosor je istaknula značenje depolitizacije nadzornih odbora javnih poduzeća, odnosno onih u kojima država ima većinsko vlasništvo. Izrazila je zadovoljstvo što će u Nadzornom odboru Ine kao predstavnici Vlade biti isključivo stručnjaci.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott istaknuo je da je cilj modernizacije bilo zadovoljenje standarda Europske unije, zaštita okoliša te omogućavanje korisnicima da dobiju goriva najbolje kvalitete. Ulaganja u nova postrojenje pokazuju, kazao je, namjeru Ine da bude motor pokretač hrvatskog gospodarstva.

Ina je važan činitelj hrvatskog gospodarstva te je njezina budućnost osigurana i dobra, rekla je premijerka Kosor

Aldott je najavio ulaganje 400 milijuna eura u najbolju tehnologiju za okoliš u drugoj fazi modernizacije riječke rafinerije navodeći da pri tome očekuje podršku vlasti na lokalnoj i državnoj razini.

Program modernizacije riječke rafinerije Ina je pokrenula 2005. godine, a vrijednost prve faze je 400 milijuna eura. Razlog pokretanja modernizacije je smanjenje emisije tvari koje imaju utjecaj na okoliš te osiguranje dugoročno održivog rasta i razvoja rafinerijskih kapaciteta za proizvodnju goriva kvalitete na najvišim europskim standardima.

Nadalje, cilj je povećanje profitabilnost rafinerije, povećanje složenosti prerade i razine učinkovitosti. U prvoj fazi modernizacije izgrađena su tri postrojenja: postrojenje za hidrokreking i hidrodesulfurizaciju (HC/HDS), postrojenje za proizvodnju vodika te postrojenje za izdvajanje sumpora.

Druga faza modernizacije omogućit će obrađivanje teških ostataka, predviđena tehnologija je komorno koksiranje. Tako bi se proizvodilo 75 posto kvalitetnih bijelih proizvoda poput ukapljenog naftnog plina, benzina i dizela, a ostatak bi bio naftni koks.

Na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša Branko Bačić, predstavnici lokalnih vlasti i Ine. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene