Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokušaj države da konačno stane na kraj obavljanju posla na crno danas su zajedničkim snagama branili ministar Popijač i novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.


Razgovaralo se uglavnom o novom prijedlogu Zakona o sprečavanju neregistrirane djelatnosti kojim država hoće suzbiti sivu ekonomiju. Novost u Zakonu je da će biti kažnjavani i oni koji naručuju radove kod osoba koje nemaju registriranu djelatnost. Inspektori će dobiti veće ovlasti nadzora pa će moći ulaziti i u garaže ili stanove za koje sumnjaju da se u njima nelegalno naplaćuju usluge.

Vezani članci Prosvjedi u Varšavi Poljska oporba ublažila stajalište o abortusu kako bi pridobila mlađe birače Kata Grubić Stradali s Banovine strahuju da će obnova trajati predugo: "Tko je mlad - dobro, dočekat će, ali ja imam 80 godina, što ja imam očekivati..."

Objašnjavaju da država novim Zakonom neće loviti čistačice po kućama i susjede koji pomažu u vinogradima, već će napasti tvrtke koje zarađuju ilegalno kroz organizirani posao na crno.

>> Frizerka vam dođe u kuću, netko vas prijavi, plaćate kaznu

'Tko izrađuje kuhinje, tko izrađuje namještaj, jesu li oni registrirani ili nisu, pa ne može se izrađivati namještaj u podrumu ili dnevnoj sobi. On mora to raditi negdje u nekom priređenom prostoru, a u taj prostor, ukoliko nije prijavljen, inspektor ne smije ući', ističe ministar Popijač. Ako zatekne onog koji obavlja neregistriranu djelatnost inspektor će mu zalijepiti kaznu od 20 do 50 tisuća kuna. No kažnjavat će se i reklamiranje nelegalnog biznisa - sa 5 do 10 tisuća kuna. I oni koji naruče majstore bez papira u državni će proračun morati istresti kaznu 3 do 10 tisuća kuna.

'Ne biste vjerovali ali postoji nelegalni catering. Imate situaciju da se u nekim vatrogasnim domovima poslužuje hrana koja je spremljena u nelegalnom cateringu. To želimo spriječiti. Mi ne govorimo da neće moći susjed susjedu ili prijatelj prijatelju pomoći', tvrdi Ranogajec. No teoretski je moguće da inspektor zatekne susjeda koji svome prijetelju popravlja pipu ili mu pomaže u vinogradu ali živi više od 500 metara dalje od njega. Prema novom Zakonu susjed koji pomaže je pravno gledajući u prekršaju, kao i onaj kojem se pomaže. No ministar objašnjava da cilj zakona nije ganjanje susjeda ili čistačica već ozbiljna borba sa sivom ekonomijom. Država želi eliminacijom nelegalnih onim legalnim tvrtkama koje plaćaju poreze omogućiti lakše i konkuretnije poslovanje.