Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velike kazne

Stop radu na crno: Inspektori ulaze u stanove i garaže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušaj države da konačno stane na kraj obavljanju posla na crno danas su zajedničkim snagama branili ministar Popijač i novi predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Razgovaralo se uglavnom o novom prijedlogu Zakona o sprečavanju neregistrirane djelatnosti kojim država hoće suzbiti sivu ekonomiju. Novost u Zakonu je da će biti kažnjavani i oni koji naručuju radove kod osoba koje nemaju registriranu djelatnost. Inspektori će dobiti veće ovlasti nadzora pa će moći ulaziti i u garaže ili stanove za koje sumnjaju da se u njima nelegalno naplaćuju usluge.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Objašnjavaju da država novim Zakonom neće loviti čistačice po kućama i susjede koji pomažu u vinogradima, već će napasti tvrtke koje zarađuju ilegalno kroz organizirani posao na crno.

>> Frizerka vam dođe u kuću, netko vas prijavi, plaćate kaznu

'Tko izrađuje kuhinje, tko izrađuje namještaj, jesu li oni registrirani ili nisu, pa ne može se izrađivati namještaj u podrumu ili dnevnoj sobi. On mora to raditi negdje u nekom priređenom prostoru, a u taj prostor, ukoliko nije prijavljen, inspektor ne smije ući', ističe ministar Popijač. Ako zatekne onog koji obavlja neregistriranu djelatnost inspektor će mu zalijepiti kaznu od 20 do 50 tisuća kuna. No kažnjavat će se i reklamiranje nelegalnog biznisa - sa 5 do 10 tisuća kuna. I oni koji naruče majstore bez papira u državni će proračun morati istresti kaznu 3 do 10 tisuća kuna.

'Ne biste vjerovali ali postoji nelegalni catering. Imate situaciju da se u nekim vatrogasnim domovima poslužuje hrana koja je spremljena u nelegalnom cateringu. To želimo spriječiti. Mi ne govorimo da neće moći susjed susjedu ili prijatelj prijatelju pomoći', tvrdi Ranogajec. No teoretski je moguće da inspektor zatekne susjeda koji svome prijetelju popravlja pipu ili mu pomaže u vinogradu ali živi više od 500 metara dalje od njega. Prema novom Zakonu susjed koji pomaže je pravno gledajući u prekršaju, kao i onaj kojem se pomaže. No ministar objašnjava da cilj zakona nije ganjanje susjeda ili čistačica već ozbiljna borba sa sivom ekonomijom. Država želi eliminacijom nelegalnih onim legalnim tvrtkama koje plaćaju poreze omogućiti lakše i konkuretnije poslovanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene