Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazne od 5 do 50.000 kuna

Frizerka vam dođe u kuću, netko vas prijavi, plaćate kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Vladinom planu za oporavak gospodarstva bitan je dio i borba protiv sive ekonomije na kojoj u godini gubimo oko stotinu milijardi kuna. Zato su na Markovu trgu i smislili zakon kojim će kazniti sve one koji rade na crno - na svim razinama.

Pa ako ste dosad imali kućnu pomoćnicu, ili vam je frizerka dolazila u kuću, a vi ste sve to plaćali na ruke - pazite. Prijavi li vas netko, inspektori će vam moći upasti u stan i kazniti i vas i onoga tko radi u fušu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Valentina Tuđman već osam godina vodi svoj frizerski i kozmetički saloni ovaj vladin plan joj se sviđa. Brojni kolege koji na crno daju iste te usluge, kaže, itekako štete njezinom poslu i degradiraju struku. 'Jer ja za posao koji radim svakodnevno plaćam porez, prijavljujem ljude, plaćam zdravstveno, mirovinsko, sve za njih i na žalost moram naplatiti tu frizuru i ljudima je uvijek skupo', rekla je Valentina.

>> Novi zakon: Kraj 'fušarenju' - kazne i do 50 tisuća kuna

Frizere, ali i brojne druge obrte poput automehaničara i stolara, koji zarađuju i na crno sadašnjim zakonom nije moguće kazniti. 'Oni su to mogli obavljati, a da inspektor nije imao ovlasti u nekakvom posebnom propisu da ih kažnjava zbog te neregistrirane djelatnosti, a sada putem ovog zakona imat će to pravo', rekao je Krešimir Jušić, savjetnik predsjednika HOK-a za zakonodavsvo.

Osim sankcioniranja većeg broja nezakonitih obrta, novim će se zakonom moći kazniti i samo nuđenje, odnosno reklamiranje nelegalnog rada. 'Čim se on počne oglašavati da obavlja neku djelatnost, a nije upisan u pripadajući registar, to se smatra nelegalno obavljajućom djelatnosti', rekla je Božena Vrbanić, zamjenica glavnog inspektora u Državnom inspektoratu.

Štiti se identitet onoga tko prijavi

Rad na crno samo je dio sive ekonomije koja u Hrvatskoj iznosi oko 30% BDP-a, odnosno, 90 milijardi kuna. Da bi se ovi gubici smanjili, inspektorima je potrebno prijavljivati one koji rade u fušu. 'Teško bi mi bilo nekog prijaviti', rekla je Valentina. Naime, mnogi su primorani raditi u fušu, a niska cijena gotovo uvijek prolazi. Stoga ne čude, primjerice, česti posjeti kozmetičarki po studentskim domovima.

'Geliranje noktiju ili stavljanje tipsi za umjetne nokte, to sam čula. Cijena bude nekih 100 kuna, a inače je 150 do 200', rekla je jedan studentica. 'Ja nisam ni jednog dana radila na crno tako da bih prijavila', rekla je jedna Zagrepčanka. A svima koji to i naprave zakonom je zajamčena zaštita identiteta. A prekršiteljima prijete kazne od 5 do 50 tisuća kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene