Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosječna hrvatska obitelj preživljava zahvaljujući zaduživanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna hrvatska obitelj danas preživljava zahvaljujući zaduživanju, upozorio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever na konferenciji za novinare posvećenoj rastu životnih troškova na početku nove akademske godine i sezone grijanja.

Sindikalna košarica NHS-a pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u rujnu iznosili 6.298 kuna, što je za 0,22 posto manje nego u kolovozu, a pokrivenost košarice prosječnom plaćom iznosila je 77,08 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Životni troškovi u prosincu za 2,17 posto viši nego u studenom Slika nije dostupna Životni troškovi u rujnu manji za 0,22 posto

No, ako se košarica poveća za troškove grijanja od najmanje 200 kuna, pokrivenost košarice bi iznosila 74,71 posto, dok bi s prosječnim rastom troškova za grijanje od 400 kuna pokrivenost bila tek 72,48 posto.

Za obitelji s djecom studentima tome treba dodati troškove nove akademske godine - za upis 250 kuna, za smještaj 1.000 kuna i prehranu 360 kuna mjesečno, te za fotokopiranje 500 kuna i udžbenike 1.500 kuna godišnje, a ako moraju plaćati školarinu još 5.000 kuna.

Ako ljudi imaju djecu studente i veće troškove grijanja ne znamo od čega žive, rekao je Sever dodavši kako se potrebna sredstva očito pronalaze novim zaduživanjem.

U kolovozu je ukupan dug građana iznosio 107,7 milijardi kuna, što je porast od 11 posto u odnosu na početak godine.

Istovremeno, u prvih osam mjeseci je prosječna plaća porasla 2,4 posto, što pokazuje da potreba građana za zaduživanjem raste, samo je pitanje dokle još mogu tako, upozorava Sever.

Hrvatski inozemni dug je krajem lipnja iznosio 30,6 milijardi eura, tako da je svaki stanovnik prosječno zadužen sa 6.892 eura.

Troškovi stanovanja su pak astronomski - cijena skromnog stana od 50 četvornih metara iznosi 700.000 kuna, pa bi radnik s prosječnom plaćom za kupovinu takvog stana trebao raditi 12 godina, bez da išta od plaće troši na druge potrebe, ističe NHS.

Sindikat je uputio prijedlog ministru financija Ivanu Šukeru da
dopunama Pravilnika o porezu na dohodak uvede neoporezivi iznos od 700 kuna mjesečno na ime naknade za topli obrok.

Time bi se, smatra NHS, barem dio poslodavaca ponovno potaknuo na plaćanje naknade za topli obrok, koja je uslijed brojnih izmjena radnog zakonodavstva danas gotovo nestala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene