Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prijavljen vlasnik Alpe Jadran banke u stečaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv 48-godišnjeg većinskog vlasnika i predsjednika Nadzornog odbora jedne banke u stečaju, zajedno s još šest osoba, Policijska uprava splitsko-dalmatinska podnijela je posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da su počinili više kažnjivih djela kojima si je 48-godišnjak pribavio veću protupravnu imovinsku korist.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o većinskom vlasniku Alpe Jadran banke u stečaju Luki Jeriću iz Zagreba koji je na taj način banku i državni proračun oštetio za najmanje 70 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao Trgovački sud u Zagrebu Hrvatska priča Dobar posao u IMES-u: Kako je tijekom stečaja nestalo 19 vozila s ključevima i prometnim dozvolama

Posebnim se izvješćem prvoosumnjičenog tereti za više zloporaba položaja i ovlasti te zloporabe u gospodarskom poslovanju, a ostali za pomaganje i poticanje na ta kažnjiva djela.

Službenici odjela gospodarskog kriminaliteta utvrdili su da je
vlasnik banke tijekom 1999. godine odobrio kredite tvrtkama iz Omiša i Splita koje su novac prebacile na njegov tekući račun na temelju fiktivnih ugovora o kupnji nekretnina. 

Odgovorne osobe tih tvrtaka, 56-godišnjak, 45-godišnjak, 62-godišnjak i 47-godišnjak, prijavljeni su za kažnjivo djelo pomaganja.

Prvoprijavljenog vlasnika banke također se tereti da je u ime banke iste godine iznajmio od svoje supruge poslovni prostor u Zagrebu, za koji joj je unaprijed isplatio najamninu za 10 godina, a kako je banka otišla u stečaj, njegova je supruga novac zadržala počinivši kažnjivo djelo poticanja.

Sumnjiči ga se i za stvaranje fiktivnih poslovnih odnosa između banke i njegove tvrtke 2000. godine, čime je oštetio banku i sebi protupravno pribavio materijalnu korist.

Na nagovor i poticaj 56-godišnjeg bivšeg suvlasnika banke, koji je također obuhvaćen posebnim izvješćem, prvoosumnjičeni je donio odluku kojom je knjigovodstveno zatvorio njegove obveze prema banci, nanijevši joj znatnu novčanu štetu.

Tereti ga se i da je od 2002. do 2004. uskratio plaćanje poreznih obveza na poslovanje svojih tvrtaka, Alpe Jadran Hypo i Hotela President, čime je oštetio državni proračun.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene