Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijski 'ringišpil'

Priča o neučinkovitosti Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o nelikvidnosti priča je o neučinkovitosti Vlade. Prvo su to negirali pa umanjivali, a kad su priznali možda je bilo prekasno, jer nisu odmah riješili taj problem.

Analizirali su i zbrajali, ali broj neplaćenih računa iz dana u dan je rastao. I što je najgore nitko ne zna kada će se to zaustaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nitko nikome ne plaća Hrvatski unutarnji dug 35 milijardi kuna Slika nije dostupna 27,5 milijardi kuna unutranjeg duga I nelikvidnost obara rekorde: Vlada mora preuzeti odgovornost

'Tvrd, čvrst, odlučan i mislim da je važno beskompromisno', tako je najavljena borba protiv nelikvidnosti kad ju je Vlada priznala kao problem. 'Najvažnija mjera u zaustavljanju nelikvidnosti je rebalans koji je Vlada najavila za kraj ovog mjeseca', izjavila je premijerka Jadranka Kosor u srpnju 2009. Tada je nelikvidnost bila 22 milijarde kuna.

Nakon godinu i pol obaraju se svi rekordi, a podaci kasne ili dolaze na kapaljku. A nelikvidnost je 37,6 milijardi kuna. 'Vjerojatno je u došlo do određenih tehničkih problema pa ne znam da li su ti podaci sada dostupni', izjavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač u travnju ove godine. Vladine teorije bile su zanimljive.

Pokušaj s izmjenama zakona

'Tvrd, čvrst, odlučan' riječi su kojima je premijerka najavljivala napad na nelikvidnost 'Takva je situacija na financijskim tržištima', riječi su ministra Božidara Kalmete iz rujna 2009. 'Nelikvidnost nije ničiji hir, nelikvidnost je jednostavno posljedica, za neke radove ne možete nabaviti novac na tržištu', rekao je sada bivši ministri financija Ivan Šuker u rujnu 2009. Iako su državne tvrtke, kao INA, bile generator neplaćanja, Vlada se brani. 'Država svoje obveze plaća na vrijeme', rekla je Kosor.

Ali problem je tu, tada nije plaćeno 27,7 milijardi kuna. Problem se pokušava riješti izmjenama zakona. 'Dosta tih poduzeća na žalost posluje na rubu zakona jer ispunjavaju uvjete za stečaj. Ali dok nema stečaja i rješenja, ima analiza', rekao je Šuker prošle godine. 'Više od 22 tisuće tvrtki nemaju niti jednog zaposlenog, a generiraju više od 12 milijardi nepodmirenih obveza', rekla je premijerka u srpnju 2010.

Vlada prijeti, poslodavci kukaju

Nelikvidnost je već 31,3 milijarde kuna, ali Vlada sve prebacuje na druge. 'I to je posao kojim se trebaju pozabaviti ne Vlada već HUP i pravosuđe', izjavila je premijerka prošle godine. I dok se čekaju rješenja, imamo inventuru. 'Upravo ovih dana češljamo sva poduzeća kako bi još jedanput sve ono što ovisi o državi da bi smo vidjeli tko što koliko i da li duguje', rekla je premjierka.

A dug je već 36,7 milijardi kuna. Vlada samo prijeti. 'Nikome nećemo tolerirati financijski nered', rekla je Kosor početkom ove godine. Poslodavci kukaju. 'Mnoge tvrtke ne plaćaju jer su nekonkuretne, a već sljedeći mjesec srušit će se novi rekord neplaćanja', rekao je predsjendik HUP-a Ivan Ergović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene