Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Svjetske banke je u intervjuu koji će u ponedjeljak objaviti njemački tisak pozvao Zapadnu Europu da pomogne bankama u zemljama Istočne Europe koje je zahvatila financijska kriza.


'Mislim da će to biti velika tragedija ako se Europa opet raspolovi'  zbog krize, rekao je Robert Zoellick u razgovoru za dnevni list Sueddeutsche Zeitung. Zemljama Istočne Europe treba 120 milijarda eura za dokapitalizaciju banaka koje su u teškoćama jer one to neće moći bez vanjske pomoći, misli Zoellick.

Vezani članci Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ima li istine u najavama da će Hrvatsku pogoditi gospodarska kriza? Ravnateljica Ekonomskog instituta pojasnila je o čemu se zapravo radi Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Sprema se nova ekonomska kriza, jača i dugotrajnija? "Ovog puta nemamo oružje za borbu"

Zapadne banke su nedavno ograničile zajam bankama u Istočnoj Europi i tako pojačale pritisak na njih. I mađarski premijer Ferenc Gyurcsany je nedavno predložio da se 'okupi širok krug zemalja (članica EU-a) radi osnutka fondova za potporu bankama (u Istočnoj Europi) u iznosu od 100 milijarda eura', što podupire i Austrija.

Usto, predsjednik Svjetske banke predložio je da se osnuje fond solidarnosti sa zemljama u razvoju u koji bi industrijski razvijene zemlje izdvajale 0,7 posto od iznosa namijenjenih programima gospodarskog oporavka u njihovim zemljama. U međuvremenu, europske zemlje u G20 pozvale su u nedjelju na skupu u Berlinu da se osnuje fond sa 500 milijarda dolara kojim će Međunarodni monetarni fond moći upravljati u gospodarskim krizama.