Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska banka poručuje da su zemlje u razvoju u krhkom ekonomskom oporavku, ali bi mogle otići korak unazad zbog problema u razvijenim zemljama.


U novom izvještaju, banka predviđa da će globalna ekonomija rasti istom brzinom u ovoj godini kao što je rasla i 2012. Rast ipak neće biti toliki u zemljama u razvoju jer bi mogle trpjeti posljedice problema u Europi i Americi, objavio je APTN.

Vezani članci Mladen Vedriš Jesu li građani opravdano zabrinuti da će biti još gore? Stručnjak o divljanju cijena i koliko će još rasti? "Potrebna je intervencija države" Kina (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Velike promjene na svjetskom poretku: Kina uskoro postaje najveća svjetska ekonomija?

'Unatoč obećanjima, pa čak i ohrabrujućim porukama u Europi, ostaju problemi u eurozoni, ali i problemi fiskalne politike u SAD-u', rekao je Jim Yong Kim, predsjednik Svjetske banke.

>> MMF priznao: Pogriješili smo s preporukama mjera štednje

'Rizici situacije su pozamašni, posebno za zemlje u razvoju koje su do sada ostale začuđujuće otporne', dodaje Kim te predlaže investicije zbog kojih će zemlje u razvoju biti manje ovisne o razvijenim zemljama.

'Zaista trebamo da zemlje u razvoju razmisle o osposobljavanju za srednji i dugoročni rast', rekao je Kim. 'Moramo nastaviti davati podršku zemljama koje investiraju u infrastrukturu, zdravlje i obrazovanje. To će postaviti temelje za rast za koji znamo da će postići u budućnosti', zaključio je Kim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook