Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz HNB-a

'Potez Rohatinskog poruka je Vladi da ne radi dobro svoj posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi kredit u vrijednosti 6,3 milijarde kuna koji je podigao guverner HNB-a Željko Rohatinski komentirala je i struka.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže kako se radi o sasvim legalnom potezu središnje banke za koji nisu potrebne nikakve konzultacije niti dodatna dopuštenja. Ističe da se radi o uobičajenoj mjeri monetarne politike poznatoj svugdje u svijetu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Ništa od stand by aranžmana MMF stiže u Hrvatsku, Vladi savjetuje rezanje

Naglašava da se zadnji potez guvernera Rohatinskog može shvatiti na dva način. 'Prvi je onaj koji naglašava da su to sredstva za prerađivačku industriju i za turizam. Mjere isključivo namijenjene industriji govore da je ovo jasna poruka da bez ozbiljne prerađivačke industrije i bez ozbiljnih poboljšanja u realnom sektoru nije moguće riješiti probleme kao što su deficit na tekućem računu, nezaposlenost i nelikvidnost', tvrdi Brkić i ističe da je to jedna sasvim nova dimenzija.

Dodaje kako se, s druge strane, najnoviji potez guvernera Rohatinskog može doživjeti kao poruka da Vlada dobro ne radi svoj posao. 'Taj potez trebamo gledati  i u širem političkom kontekstu situacije u zemlji. To može biti poruka HNB-a da Vlada ne radi dobro posao u pogledu strukturnih reformi. Iako, kako smo u izbornoj godini, takve reforme bilo je teško za očekivati', ističe.

>> Rohatinski spašava gospodarstvo sa 6,3 milijardi kuna kredita

>> HNB spašava gospodarstvo: Banski dvori odgovorili Rohatinskom

'Ovo je dodatni pritisak na Vladu, uz onaj pritisak s ulice odnosno od prosvjeda i od inicijative s Pantovčaka. Svi ti pritisci imaju jedan smjer, a to je jasno reći da ovakva politika nije dobra za rast i razvoj zemlje i da je krajnje vrijeme da se legitimnost vlasti provjeri na izborima', kaže Brkić.

Naglašava kako je referendum oko ulaska u Europsku uniju dodatna stvar i kako bi bilo dobro da on bude nakon izbora jer se tako neće dogoditi da pitanje oko ulasku u EU bude pitanje o unutarnjoj politici.

Luka Brkić istakao je kako najnoviji potez guvernera Rohatinskog neće napraviti veliki zaokret. 'Nikakvi radikalni rezovi sada se neće dogoditi, a to ni nije zadatak HNB-a', tvrdi. Ističe kako su ekonomski problemi Hrvatske veliki i nerješivi preko noći. 'Kod nas je problem preuzimanje projekata u uvjetima velikog rizika, što domaćeg, a što svjetskog', objašnjava Luka Brkić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene