Obavijesti Pretražite Navigacija
Poslodavci upozoravaju

'Vladine su smjernice zabrinjavajuće, stanje je blizu alarmantnog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da su nedavno predstavljene Vladine smjernice zabrinjavajuće, a da je trenutno stanje hrvatske ekonomije gotovo pa alarmantno.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić ocijenio je danas kako nismo daleko od toga da stanje u gospodarstvu ocijenimo alarmantnim te da je izlaz iz takva stanja u omogućavanju zamaha realnom sektoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uskoro u Saboru Slijedi prijelomna godina za državni proračun: Evo što je Linićev plan Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče

Privatni sektor nije savršen, ali nije onaj koji stvara povoljne uvjete poslovanja, rekao je Mudrinić na današnjem predstavljanju dokumenta 'Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast' te metodologiju mjerenja rezultata reformi pod nazivom 'HUP skor', razvijen u suradnji s tvrtkom Arhivanalitika.

>> Grčić: Ne kasnimo dvije godine, prvu godinu smo uštedjeli 4 milijarde kuna!

Prethodno je napomenuo da su zadnjih dana učestale kritike upućene privatnom sektoru kao onome koji je zakazao u naporima za prekidom nepovoljnih gospodarskih trendova.

Čelnik HUP-a zabrinjavajućim drži Vladine projekcije i smjernice jer predviđaju nastavak rasta proračunskog deficita. Smatra da hrvatsko gospodarstvo može rasti po stopama od 4,5 pa i 6 posto, ali s jasnom vizijom i strategijom.

U dokumentu 'Ciljevi i preporuke za izlazak iz krize i gospodarski rast', poslodavci ocjenjuju da za okretanje gospodarskih trendova treba provesti reforme i ostvariti poboljšanja u 13 područja među kojima su konkurentnost, fiskalna konsolidacija, javna administracija i lokalna uprava, porezi i neporezna opterećenja i uklanjanje investicijskih barijera.

Pored toga, HUP smatra da treba reformirati obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav kao i teritorijalni ustroj, tržište rada, javna poduzeća te poboljšati dostupnost kapitala. Zalaže se i za poboljšanje poduzetničke klime, oblikovanje aktivne politike privlačenja investicija i kvalitetan socijalni dijalog.

HUP će analizirati sva ta područja i svakih šest mjeseci objavljivati objedinjeni pokazatelj nazvan 'HUP skor' koji će pokazivati koliko se odmaklo u provedbi reformi. Danas je predstavljen skor za fiskalnu konsolidaciju s vrijednošću 34,6 na skali od 20 do 80 bodova, što znači da u tom području, prema HUP-u, nema osobito dobrih rezultata.

Član Vijeća članova HUP-a i predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović upozorava da cijena zaduživanja države raste. Prema njegovim prognozama, zaduživanje koje je najavio ministar financija Slavko Linić na američkom tržištu neće biti povoljno.

Adrović upozorava da se od Hrvatske jeftinije zadužuju Mađarska, Rumunjska i Bugarska, redom zemlje od kojih je Hrvatska donedavno na tom planu bila uspješnija.

Ivica Mudrinić ocjenjuje da Vlada nema izbora i da se nažalost mora zaduživati za podmirivanje tekućih izdataka, ali ga zabrinjava projicirani rast javne potrošnje u budućnosti.

Član Savjeta HUP-a Branko Roglić pak smatra da državi treba predstečajna nagodba odnosno smanjenje rashoda. 'Moramo naći političare koji će biti spremni povući mjere kojima će izgubiti izbore u interesu domovine i uspostaviti ravnotežu javne potrošnje s mogućostima realnog sektora', smatra Roglić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene