Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Vladinim smjernicama

Grčić: Ne kasnimo dvije godine, prvu godinu smo uštedjeli 4 milijarde kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić, dan nakon objave smjernica Vladinih reformi tvrdi ništa nije prekasno te da ništa nije dramatično. Na konferenciji LIDER-a, pod nazivom 'Dan velikih promjena', poslovnoj zajednici je poručio kako postoje pokazatelji oporavka gospodarstva. Koliko smo točno dužni i koliki je minus objavit će za nekoliko tjedana.

Dežurni optimist ostaje dežurni optimist. 'Vjerujte mi, nije toliko dramatično i to ne govorim da bi kod vas probudio optimizam', kazao je Grčić danas na konferenciji LIDER-a. 'Neki mali, sitni, oporavak se događa na razini plaća', dodao je.
Veseli ga i pad od 0,7 posto u drugom kvartalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Poruka Hrvatskoj: 'Brže, brže, brže provodite reforme!' Slika nije dostupna Čekaju li nas sankcije? Evo što i dalje ne valja u Hrvatskoj!

Banskim dvorima smeta što ih se optužuje za kašnjenje po pitanju reformi.'Nije to paket koji kasni dvije godine, pa mi smo prvu godinu odradili četiri milijarde kuna ušteda. A 2014. reforme će i koštati. 'Niti jednu reformu s nekom uštedom nismo uključili, samo kratkoročne interventne mjere', dodao je.

>> Grčić o deficitu: 'Nema varanja, to je poruka'

Grčić upozorava da se može za još dvije milijarde srezati proračun, ali tako da se uklone neke investicije. Državnu blagajnu ubija minus od 17 milijardi kuna. No, potpredsjednik tvrdi da su sada su svi računi na stolu. 'Nema varanja, znate kako su prošli oni koji su varali Komisiju', kazao je.

Slijede tri godine sređivanja državne blagajne, definirat će se dinamika smanjenja deficita i javnoga duga. A Milanovićev čuvar državne imovine samo hladno nabraja; ove godine završava privatizacija HPB-a i Croatia osiguranja, a cijena - zna se! 'Onaj tko da više. To je dogovor i rako radimo', kazao je Mladen Pejnović iz Državnog ureda za upravljanje imovinom.

Prodajom do novca za zatvaranje kredita i vraćanje dugova. No, paralelno se privatizira Croatia airlines, Hž Cargo, Petrokemija. Sljedeće godine nastavlja se privatizacija svih zračnih luk, Badela i Đure Đakovića. Isto tako, sljedeće će se godine država riješiti svih udjela u tvrtkama gdje ima manje od 25 posto. Ukupno, to je 600 tvrtki.

A potpredsjednik je završio kako je i počeo kazavši da proračunski minus te interventne mjere i reforme nisu ništa dramatično.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene