Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezakonite naplate naknada

Počele tužbe protiv ZAMP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ZAMP je oštetio 53 tvrtke, za što bi mogao platiti preko 9 milijuna kuna kazne.

Vlasnik jedne informatičke tvrtke tuži ZAMP za više od milijun kuna zbog višegodišnje protuzakonite naplate naknade za privatno kopiranje, prenosi Poslovni.hr. Porezni stručnjak Božidar Jelčić smatra da je to 'prvi slučaj u Hrvatskoj da obveznik parafiskalnog davanja tuži instituciju koja je ovlaštena da ga prikuplja'. Dodaje da će posljedice biti velike jer se time stvara sudska praksa koju će moći koristiti sve tvrtke.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

ZAMP diskriminirao male tvrtke


'ZAMP je diskriminirao moju tvrtku jer je velikim konkurentima okupljenim oko jedne udruge dopuštao popust od 50 posto, a manjim tvrtkama poput moje svega 15 posto popusta zbog čega cijenom nisam mogao biti konkurentan', kaže Matijašević. ZAMP ga je istisnuo s tržišta memorijskih kartica i sličnih proizvoda na kojem je ostvarivao 60 posto prihoda. Kaže da je 2006. godine u tom segmentu imao rast prometa od 204 posto i dobiti od 226 posto, dok je godinu poslije, kad je počela ZAMP-ova naplata, zabilježio pad prihoda i dobiti od 10 posto te je na kraju odustao od distribucije takvih proizvoda.

Moguća kazna čak 9,1 milijun kuna


Krajem prošle godine Agencija za tržišno natjecanje zaključila je da je ZAMP upravo takvim modelom naplate kršio zakon, oštetivši 53 tvrtke pa ga je stavila pod promatranje. Štoviše, zbog toga ZAMP-u prijeti i prijava prekršajnom sudu na kojem može dobiti kaznu do deset posto bruto prihoda, što je oko 9,1 milijun kuna te dodatnih 200.000 kuna globe za odgovornu osobu. Predsjednica AZTN-a Olgica Spevec kaže da se ZAMP žalio upravnom sudu, ali da oni ostaju pri svojoj odluci.


'Uistinu nismo imali namjeru kršiti zakon, a popuste smo osigurali radi implementacije sustava naknada te smo i jednoj i drugoj udruzi tvrtki ponudili iste uvjete, koji su bili vezani uz količinu ostvarenog prometa', rekla je glasnogovornica HDS ZAMP-a Marina Ferić-Jančić. Dodala je da će u svakom slučaju poštovati odluku AZTN-a, piše Poslovni.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene