Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova blokada?!

Pjerino Bebić zatražio blokadu dionica 'Sunčanog Hvara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić je na Trgovačkom sudu u Splitu podnio zahtjev da se 'blokiraju' sve dionice 'Sunčanog Hvara' dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi u toj hotelsko-turističkoj tvrtki.

'Zatražio sam od Trgovačkog suda da se zabrani raspolaganje svim dionicama 'Sunčanog Hvara' i pravom na te dionice kao privremenu mjeru dok se ne razriješe imovinsko-pravni odnosi, jer tako želim zaštititi imovinu te tvrtke', rekao je za Hinu Bebić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usvojen Polančecov plan Bebić i mali dioničari odbijaju nagodbu za Sunčani Hvar Slika nije dostupna Bebić optužuje Polančeca za 'mutne' poslove oko Sunčanog Hvara

On očekuje da bi Trgovački sud na njegov današnji zahtjev da se blokiraju dionice 'Sunčanog Hvara' mogao odgovoriti do 20. ožujka. Do tada će se održati i dioničarska skupština zakazana za 13. ožujka, na kojoj će se, po najavama, raspravljati o imovinsko-pravnim odnosima u toj tvrtki.

Po Bebićevu tumačenju hrvatska vlada nije ukinula svoju odluku od 11. siječnja 2007. po kojoj bi gradu Hvaru pripalo 25 posto plus jedna dionica 'Sunčanog Hvara'.

Za nedavna posjeta Hvaru u razgovoru s lokalnim dužnosnicima dopredsjednik vlade Damir Polančec predložio je da se u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u stopostotno gradsko vlasništvo dodijeli hotel 'Sirena', koji je sada u sklopu 'Sunčanog Hvara'.

>> Sunčani Hvar u milijunskom minusu

>> Trgovački sud odblokirao račun 'Sunčanog Hvara'

>> Trgovački sud 'blokirao' imovinu Sunčanog Hvara

>> Hvarani tuže Vladu, Fond za privatizaciju i Orco grupu

Po vladinu prijedlogu, za koji Polančec kaže da je plod dogovora s predstavnicima ORCO-grupe kao većinskim vlasnikom 'Sunčanog Hvara', iz sastava te tvrtke izdvojio bi se i hotel 'Dalmacija' koji bi pripao Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji za smještaj starijih svećenika.

Po vladinu prijedlogu 'Sunčani bi Hvar' zauzvrat stekao dionice iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju koje bi se usmjerile u plaće zaposlenika, namirenje prispjelih obveza i razvoj tvrtke. Taj je prijedlog većinom glasova prije desetak dana prihvatilo i Gradsko vijeće, ali je gradonačelnik Bebić tu odluku suspendirao tražeći raspisivanje referenduma o 'Sunčanom Hvaru' na temelju peticije za koju tvrdi da ju je potpisalo 1100 Hvarana.

Referendumsko pitanje, kako ga je na toj izvanrednoj sjednici GV-a iznio gradonačelnik Bebić, glasilo bi: 'Jeste li za to da grad Hvar odustane od zahtjeva za 25 posto + 1 dionica trgovačkog društva 'Sunčanog Hvara' d.d., u zamjenu za vlasništvo trgovačkog društva 'Sirena' d.d.?'

Bebić tvrdi da je veto na odluku Gradskog vijeća stavio po Zakonu o lokalnoj samoupravi. Predsjednik Gradskog vijeća Sergio Bracanović niječe zakonitost Bebićeva veta tvrdeći da je prihvaćanje vladina prijedloga za 'Sunčani Hvar' pojedinačan akt Gradskog vijeća na koji se, po njegovu tumačenju, ne može uložiti veto. Dok Bebić tvrdi da odluka Gradskog vijeća o prihvaćanju vladina prijedloga za 'Sunčani Hvar' nije pravovaljana, Bracanović tvrdi suprotno, ističući da je valjana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene