Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posljednja vijest koja potvrđuje lošu gospodarsku sliku Hrvatske, za Vladu je kako su rekli - očekivana.


Kreditni rejting naše zemlje agencija Fitch spustila je na razinu smeća, jer kažu u Vladi, deficit je visok, a gospodarski oporavak spor. U Vladi odmahuju rukom i na kritike HDZ-a da će s ovakvim ocjenama - već u prosincu biti upitne plaće i mirovine.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić o non paperu: "Kad Srbi trebaju nešto dobiti, ispada kao da tuku po svemu i rasturaju sve'' Zoran Milanović Predsjednik Milanović: "Ministar Beroš očito nema podršku šefa, odbacit će ga kao ručnik". Komentirao i svoju vezu s Janafom

Hrvatski kreditni rejting opet je 'smeće'. S BBB-, bonitetna kuća Fitch smanjila ga je na BB+. U Vladi kažu, očekivano. 'Sve ono što radimo je usmjereno na to da izađemo iz recesije i drugo, da izvršimo fiskalnu konsolidaciju. To je jako teško kao što vidite i tu nas očekuju napori u idućim godinama', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

A napor koji su do sada pokazali, kaže oporba, nije dovoljan. 'Naš gospodarski tim, za koji kažu da ne postoji, smatra da bi se moglo dogoditi da dođe u pitanje isplata plaća i mirovina u prosincu', rekao je šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

No to, kažu u Vladi nije upitno. 'Sve svoje obveze iz proračuna smo do sada uredno ispunjavali i ja očekujem da se u tom dijelu neće ništa bitno promijeniti', kaže Grčić.

>> Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

Bonitetna je kuća dala procjenu kako će hrvatsko gospodarstvo padati u 2013. godini za 0,9 posto. Vlada, kažu sindikati, ne radi dobar posao. 'Treba se bojati reakcija Vlade na ovakav rejting radi toga jer vlada ne pokazuje invencije u pogledu gospodarskog razvitka, nego uvijek stišće preko leđa zaposlenih u javnim i državnim poduzećima i preko leđa građana', smatra Krešimir Sever predsjednik NSH.

Smjer kojim će ići gospodarska politika sljedeće tri godine, Vlada će objaviti idući tjedan. No, Fitch joj savjetuje da bi reforme mogle unaprijediti gospodarstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook