Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet kasnimo

Srbija nas već pretekla u milijunskim poslovima s Azerbajdžanom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Azerbajdžan je mjesto dogovaranja velikih energetskih poslova. Predsjednik Ivo Josipović otišao je tamo u pratnji potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i 30-ak gospodarstvenika.

Baku, glavni grad Azerbajdžana, gradi se nevjerojatnom brzinom. Zovu ga Pariz istoka. Luksuza ne nedostaje, a kako i bi kad je gospodarski rast ove naftom bogate zemlje, 5 posto godišnje. Nezaposlenih gotovo i nema. Devizne rezerve veće su im od 24 milijarde dolara. Spremni su širiti svoj gospodarski utjecaj, a tu svoju priliku vidi Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

>> Zbog šutnje Vlade Hrvatska gubi 100 milijuna eura na godinu!

Svečani doček u pratnji prvih dama. Razgovori izaslanstava. Veliki interes obiju zemalja za obostranom energetskom suradnjom, posebno kad je u pitanju projekt Azerbajdžanskog plinovoda.

'Jako smo zainteresirani za širenje naše suradnje na tom području. Razgovarali smo o raznim opcijama za plinovode koji s ovih područja idu prema Europi. Hrvatska je jako zainteresirana za sudjelovanje u tim projektima', kazao je predsjednik Josipović

'Koordinirat ćemo naše planove, savjetovat ćemo se oko investicija, ali nama je najzanimljiviji energetski sektor. Na tom području imamo jako puno iskustva', dodao je predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev.

Detaljni dogovori u rukama su Vlade. Za prvog potpredsjednika Vlade, to je primamljiva ponuda. 'Azerbajdžan s partnerima planira prema Albaniji otvoriti krak, a mi imamo mogućnost priključka. To nam je alternativni pravac i to nam je zanimljivo', kazao je Čačić.

Osim energetike, Azerbejdžan je otvoreno pokazao interes za ulaganje u Hrvatsku poljoprivredu i turizam. Od nas već kupuju brodove. No, vrata se otvaraju i hrvatskim gospodarstvenicima. Delegacija od 30-ak hrvatskih gospodarstvenika okušat će svoju sreću u Bakuu. Nekima je već pošlo za rukom.

'Radi se o medicinskim tehnologijama, konkretno o PET/CT uređaju i magnetskoj rezonanci. Jutros sam bio na sastanku u jednoj od vodećih bolnica i dogovor je da se kreće', kazao je prof.dr.sc. Dalibor Krpan iz poliklinike K-centar.

Ovo je velika prilika za sve i šteta bi bilo ne iskoristiti je. Priliku za suradnju gospodarstvenici bi mogli ostvariti na polju vojne i prehrambene industrije, građevinarstva te razminiranja. Srbija nas je npr. već pretekla. Ugrabili su svoj dio 'kolača'. Već su uključeni u planove oko projekta plinovoda, no od Azerbajdžana su uzeli i 15-godišnji kredit za izgradnju autoceste uz jako povoljnu kamatu. A takvi jeftini krediti dobro bi došli i hrvatskoj Vladi u velikom investicijskom zamahu koji najavljuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene