Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednici vlade Milanka Opačić i Branko Grčić upoznali su u petak veleposlanike zemalja EU-a s mjerama koje će vlada provesti s ciljem smanjenja prekomjernog deficita, ali i s drugim reformama u cilju konsolidacije financijskog sustava.


Milanka Opačić, ujedno ministrica socijalne politike i mladih, predstavila je devet dugoročnih reformskih mjera za konsolidaciju sustava: integraciju pratećih službi, 'outsourcing' usluga, objedinjenu javnu nabavu, jedinstveni novčani centar, reformu socijalnog ugovaranja, korištenje EU fondova za financiranje reformskih mjera, masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa te reorganizaciju pravosudnog sustava, navodi se u vladinu priopćenju.

Vezani članci Sjednica Vlade - 3 Vlada prihvatila amandman SDP-ovke koji će pomoći djevojčicama i ženama, a stiže i dugo čekani lijek za koronu Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati

'Vlada je odlučna u provođenju ovih reformi i svjesni smo da više ne možemo živjeti na dug. Nećemo biti problem zbog nečinjenja. Svoj posao ćemo odraditi do kraja', naglasila je Opačić.

Holy: Počinjemo s pripremama za izbore u Europskom parlamentu

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić naglasio je da se bez provođenja ovih reformi ne može osigurati daljnja konsolidacija državnog proračuna. Veleposlanike EU-a akreditirane u Hrvatskoj upoznao je i s konkretnim mjerama koje se namjeravaju poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna, kako bi se deficit smanjio za potrebnih 7,7 milijardi kuna.
'Želim naglasiti da nećemo bitno dirati u investicije u javnom sektoru, kao ni u potpore koje idu direktno gospodarstvu', rekao je.

Također, izvijestio je veleposlanike o učinjenom napretku u području investicija te se posebno osvrnuo na Zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, kojemu je cilj olakšati ulaganje i poboljšati ukupnu investicijsku klimu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju