Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama isplate bonusa u bankama koje primaju državnu novčanu pomoć nazvao je sramotnima. Zajedno s ministrom financija Timothyjem Geithnerom objavio je vladine mjere koje buduća primanja najviših dužnosnika financijskih tvrtki koje primaju pomoć od države ograničavaju na 500.000 dolara na godinu.


'Da bismo obnovili naš novčarski sustav, moramo obnoviti povjerenje. A kako bismo obnovili povjerenje, moramo spriječiti da se novcem poreznih obveznika dotiraju neumjerene naknade na Wall Streetu', rekao je Obama u Bijeloj kući, predstavljajući nova pravila za tvrtke koje traže izvanrednu pomoć ministarstva financija.

Geithner je kazao da se gospodarska kriza pogoršala gubitkom povjerenja u prosudbe poslovnih čelnika. 'Snažan je osjećaj diljem zemlje da oni koji nisu krivi za krizu podnose veći teret od onih koji jesu', rekao je Geithner, najavivši da će idući tjedan predstaviti sveobuhvatan program za oporavak novčarskog sustava.

Vezani članci Slika nije dostupna Kako je propao još jedan Vladin projekt: Ništa od jeftinog najma Slika nije dostupna Linić: Domaće banke ucjenjivale su državu!

Obama je također pozvao Kongres da dovrši zakon o gospodarskim poticajima, rekavši kako će odgađanje 'pretvoriti krizu u katastrofu i uzrokovati dugotrajniju recesiju'. Reagiravši na ogorčenost javnosti zbog 18,4 milijarde dolara bonusa isplaćenih bankarima koji su primili vladinu pomoć, te poteze poput narudžbe poslovnog zrakoplova banke Citigroup i organiziranja odmora za vodeće menadžere banke Wells Fargo u kasinima u Las Vegasu, administracija je propisala uvjete da troškovi budu transparentni i da se ograniče isplate otpremnina članovima uprava.

Dok im plaće budu ograničene, vodeći menadžeri moći će primati naknade u ograničenim dionicama, koje će moći prodati tek kad državi vrate posuđen novac s kamatama, ali i to uz odobrenje dioničara. Tvrtke će također morati donijeti odredbu po kojoj je moguće tražiti povrat bonusa ili poticaja od 25 vodećih menadžera, ako se utvrdi da su sudjelovali u nekoj prijevari.

Ogorčenost američke javnosti raste od listopada kad je Kongres odobrio plan oporavka novčarskog sustava od 700 milijarda dolara, poznat kao program TARP. Zastupnici su prigovarali da je prva polovica te svote utrošena uz vrlo ograničen uvid javnosti i uz dvojbene učinke u rješavanju financijske i kreditne krize.

Izvješće revizije države New York da je za prošlu godinu na Wall Streetu isplaćeno 18,4 milijarde dolara bonusa menadžerima i drugim zaposlenicima, dok SAD tone sve dublje u recesiju, posve je razbjesnilo Amerikance. Demokratska senatorica Claire McCaskill, koja je prošli tjedan bankare koji su za izazivanje krize nagrađeni bonusima nazvala 'idiotima', predložila je da se godišnja primanja na Wall Streetu ograniče na 400.000 dolara, što je plaća predsjednika SAD-a.

Mccaskill je u srijedu ocijenila kako je Obamin plan u skladu s nastojanjima da se promijeni 'arogantna, pohlepna kultura koja je prva i stvorila tu zbrku'. Pet vodećih investicijskih banaka na Wall Streetu do izbijanja krize - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers i Bear Stearns - nagradili su svoje zaposlenike s ukupno oko 145 milijarda dolara u bonusima od 2003. do 2007., po procjenama utemeljenim na njihovim izvješćima.