Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica kolapsa Lehman Brothersa

Obama najavio novu regulaciju financijskog tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je, govoreći na godišnjicu kolapsa banke Lehman Brothers, upozorio protiv samozadovoljstva dok financijska kriza jenjava i najavio novu regulaciju financijskih tržišta kako bi se izbjeglo buduće urušavanje burze.

Obama je pozvao financijsku zajednicu da podrži 'zdravorazumsku' regulaciju tržišta, te istaknuo potrebu za globalnom koordinacijom financijskog nadzora. 'Postoje neki u financijskoj industriji koji ne razumiju sadašnji trenutak. Umjesto da nauče pouku Lehmana i krize od koje se još oporavljamo, oni su to odlučili ignorirati', rekao je Obama u govoru u Federal Hallu u New Yorku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U kinima od 4. studenog Tko je dobio ulaznice za film 'Wall Street: Novac nikad ne spava' Slika nije dostupna Ranjivost burze Greška u algoritmu uzrok katastrofalnog pada na Wall Streetu

Stečaj Lehman Brotersa, jedne od pet najvećih investicijskih banaka u SAD-u, pridonio je izbijanju globalne financijske krize u kojoj je izgubljeno više od 1,600 milijardi dolara (1,6 bilijuna) u gubicima i otpisu imovine financijskih institucija, te vladinim intervencijama u bankarskoj, osiguravateljnoj i automobilskoj industriji.

Odgovarajući na financijsku krizu, Obamina aministracija je 17. lipnja predložila izmjene financijske regulative u SAD-u, uključujući nadzor sustavnog rizika koji velike finacijske institucije predstavljaju za gospodarstvo, nove načine da vlada likvidira propale tvrtke, te regulatora koji će nadzirati financijske proizvode za potrošače. 'Iako i dalje postoji potreba za vladinim uključenjem u stabilizaciju fiancijskih tržišta, ta potreba je sve manja', rekao je Obama, upozorivši da 'normalizacija ne treba voditi u samozadovoljstvo'.

Razvijaju se novi propisi koji će promicati transparentnost i odgovornost

On je najavio da administracija, u suradnji s financijskom industrijom, razvija nova pravila i propise koji će promicati 'transparentnost i odgovornost', bez gušenja rasta i inovacija. 'Stari načini koji su izazvali ovu krizu ne mogu opstati. Opseg u kojem su se neki tako spremno vratili njima, ukazuje na potrebu da ih se odmah mijenja', dodao je.

Odbori za financije i banke Predstavničkog doma i Senata izrađuju nacrte novih propisa za Wall Street, a Predstavnički dom je u srpnju prihvatio zakonsku mjeru kojom se ograničavaju bonusi za menadžere u financijskom sektoru.

Predsjednik financijskog odbora Predstavničkog doma, demokratski kongresnik Barney Frank i predsjednik senatskog odbora za bankarstvo, demokrat Christopher Dodd, nisu podržali prijedlog administracije da središnja banka - Federalne rezerve (FED), preuzme nadzor nad sustavnim rizicima u financijskom sustavu, već podržavaju uspostavu vijeća regulatora, koje bi preuzelo tu ulogu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene