Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog paketa pomoći gospodarstvu

Njemačka se u 2009. rekordno zadužuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka će se zbog novog paketa mjera pomoći gospodarstvu, koji je savezna vlada Angele Merkel prihvatila u ponedjeljak navečer, u 2009. zadužiti za rekordnih 50 milijardi eura što je najveće novo zaduženje u poratnoj povijesti ove zemlje, javljaju njemački mediji.

'Prihvaćajući konjunkturni paket Njemačka prihvaća i najveće zaduženje u povijesti', reko je predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba Volker Kauder. On je istodobno naglasio da je novo zaduženje prijeko potrebno kako bi se ublažile posljedice globalne krize na njemačko gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

Kauder je istaknuo da je vlada donijela 'čvrst plan' vraćanja dugova te da planira u Ustav uvesti klauzulu po kojoj bi pojačana zaduženja dolazila u obzir samo u iznimnim slučajevima. Ministar financija Peer Steinbrueck najavio je da Njemačka, zbog novih kredita u rekordnom opsegu kojim će se, uz ostalo, financirati konjunkturni paketi, neće moći ispuniti maastrichtske kriterije za unutarnje zaduženje. 

>> Njemačka: Drugi paket mjera iznosi do 50 milijardi eura

'Nova zaduženja 2009. još neće probiti maastrichtsku granicu, ali nam to 2010. neće poći za rukom', rekao je Steinbrueck. Novim proračunom demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel srušila je rekord ministra financija Thea Weigela koji je početkom devedesetih u jeku obnove zemlje nakon ujedinjenja podigao 40 milijardi eura novih kredita.

Njemačka vlada prihvatila je u ponedjeljak navečer tzv. drugi konjunkturni paket koji, između ostalog, predviđa smanjenje poreza, ulaganje u infrastrukturu te kreditna jamstva za posrnula poduzeća. Novi konjunkturni paket mjera naišao je na oštre kritike parlamentarne oporbe.

'To nije konjunkturni paket mjera nego paket mjera za zaduženje', rekao je predsjednik najveće oporbene stranke Liberalno demokratske stranke Guido Westerwelle. On je zaključio da je 'vlada kapitulirala'. Stranka Zeleni smatra da vlada nakon rekordnih povećanja poreza proteklih godina sljedećim naraštajima povrh svega ostavlja i rekordno zaduženje. Predstavnici stranke Ljevice drže da je paket mjera premalen te da neće doći do prosječnog građana te su istodobno zatražili potpunu nacionalizaciju bankarskog sustava u Njemačkoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene