Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć gospodarstvu

Njemačka: Drugi paket mjera iznosi do 50 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći pripadnici stranaka vladajuće njemačke koalicije demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke sastaju se poslijepodne u uredu kancelarke Angele Merkel kako bi postigli konačni dogovor oko sadržaja i 'financijskog volumena' tzv. drugog paketa mjera za oživljavanje gospodarstva.

'Postoje načelni kompromisi oko svih važnijih pitanja tako da mislim da oko ponoći možemo očekivati pozitivan ishod pregovora', rekao je predstavnik Kršćansko socijalne unije (CSU) u pregovorima Peter Ramsauer. I glavni tajnik SPD-a Hubertus Heil je uoči sastanka rekao kako 'prevladavaju zajednička stajališta' glede sadržaja i opsega tzv. drugog konjunkturnog paketa vlade. Drugi paket mjera bi trebao sadržavati programe investicija u prometnu infrastrukturu, školstvo te proširenje širokopojasne internetske mreže. Kao mjera jačanja kupovne moći građana predviđeno je smanjenje poreza na dohodak te doprinosa za zdravstveno osiguranje kao i jednokratna novčana pomoć obiteljima s djecom. Paket pomoći bi trebao iznositi između 40 i 50 milijardi eura.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava?

>> CDU usvojio mjere za oživljavanje gospodarstva

Isto tako je predviđen i zaštitni financijski program za tvrtke koje se nađu u novčani teškoćama i to prije svega u obliku kreditnih jamstava države. Moguć je i dogovor oko ulaska države kao investitora ako tvrtkama prijeti stečaj. Njemačka vlada već je potkraj studenog i početkom prosinca prošle godine donijela prvi paket mjera za zaštitu gospodarstva i to u obliku jamstava za banke u visini od 500 milijardi eura te programa za oživljavanje gospodarstva između ostalog i kroz porezne olakšice pri kupnji automobila te investicija u obnovu i izgradnju stambenih objekata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene