Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekonomska kriza i dalje je prisutna u cijelom svijetu. Izvještaj Eurostata je pokazao kako je u EU inflacija u listopadu bila veća nego mjesec ranije.


Bez obzira na činjenicu kako mnogi ekonomski analitičari te političari pričaju kako je svjetska ekonomska kriza u silaznoj putanji, odnosno kako izlazimo iz nje, situacija u društvu pokazuje da to nije tako. Kriza nije prisutna samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi u kojoj je u listopadu zabilježena visoka inflacija.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Prelazimo na ljetno računanje vremena - 2 Što prelazak na ljetno računanje vremena znači za zdravlje, ekonomiju, ali i za vozače?

>> 'Mislim da će iduće godine biti totalan krah'

>> MMF: Više od 400 milijuna ljudi ostaje bez posla

Prema izvještaju Eurostata razina inflacije u Europskoj uniji je u listopadu iznosila 2,3% što je za 0,1% veća razina nego u rujnu. Usporedbe radi, prije godinu dana razina inflacije bila je 0,5% u EU. U zemljama 'Euro zone' razina inflacije ipak je nešto niža i iznosi 1,9%.

Najveće povećanje cijena bilježi sektor transporta u kojem su cijene povećane za 4,3% u odnosu na 2009. godinu. Značajni rast cijena bilježe i alkohol i cigarete (3,4%) te kućne potrepštine (3,2%). Od 11 kategorija koji su obuhvaćeni istraživanjem jedino smanjenje cijena bilježi sektor komunikacija u kojem su cijene manje za 1,1%.

Najveća inflacija u Europskoj uniji zabilježena je u Rumunjskoj (7,9%). Visoku inflaciju ima i Grčka (5,2%), Estonija (4,5%) te Mađarska (4,3%). Od razvijenijih zemalja visoki postotak inflacije ima Belgija s 3,1%, a jedina država s negativnim indeksom inflacije ima Irska u kojoj su cijene u listopadu bile za 0,8% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Usporedivši situaciju u Hrvatskoj s ovim podacima, izgleda kako mi i ne stojimo loše jer je, prema Hrvatskoj narodnoj banci, razina inflacije u listopadu u Hrvatskoj iznosila 1,4 posto.