Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razina inflacije 2,3 posto

Nije kriza samo kod nas, inflacija je visoka i u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomska kriza i dalje je prisutna u cijelom svijetu. Izvještaj Eurostata je pokazao kako je u EU inflacija u listopadu bila veća nego mjesec ranije.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Bez obzira na činjenicu kako mnogi ekonomski analitičari te političari pričaju kako je svjetska ekonomska kriza u silaznoj putanji, odnosno kako izlazimo iz nje, situacija u društvu pokazuje da to nije tako. Kriza nije prisutna samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi u kojoj je u listopadu zabilježena visoka inflacija.

>> 'Mislim da će iduće godine biti totalan krah'

>> MMF: Više od 400 milijuna ljudi ostaje bez posla

Prema izvještaju Eurostata razina inflacije u Europskoj uniji je u listopadu iznosila 2,3% što je za 0,1% veća razina nego u rujnu. Usporedbe radi, prije godinu dana razina inflacije bila je 0,5% u EU. U zemljama 'Euro zone' razina inflacije ipak je nešto niža i iznosi 1,9%.

Najveće povećanje cijena bilježi sektor transporta u kojem su cijene povećane za 4,3% u odnosu na 2009. godinu. Značajni rast cijena bilježe i alkohol i cigarete (3,4%) te kućne potrepštine (3,2%). Od 11 kategorija koji su obuhvaćeni istraživanjem jedino smanjenje cijena bilježi sektor komunikacija u kojem su cijene manje za 1,1%.

Najveća inflacija u Europskoj uniji zabilježena je u Rumunjskoj (7,9%). Visoku inflaciju ima i Grčka (5,2%), Estonija (4,5%) te Mađarska (4,3%). Od razvijenijih zemalja visoki postotak inflacije ima Belgija s 3,1%, a jedina država s negativnim indeksom inflacije ima Irska u kojoj su cijene u listopadu bile za 0,8% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Usporedivši situaciju u Hrvatskoj s ovim podacima, izgleda kako mi i ne stojimo loše jer je, prema Hrvatskoj narodnoj banci, razina inflacije u listopadu u Hrvatskoj iznosila 1,4 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene