Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnici na rubu propasti

'Mislim da će iduće godine biti totalan krah'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukupni broj neplaćenih računa u Hrvatskoj popeo se na nevjerojatnih 31.9 milijardi kuna.

Poduzetnici koji ne mogu naplatiti svoje poslove kažu situacija nikad nije bila gora. Nemogućnost naplate potraživanja doguralo ih je na sam rub propasti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na pragu recesije! Evo koliko građana ima blokirane račune! Slika nije dostupna Do kraja godine 320 tisuća nezaposlenih Vratili smo se u 2004. godinu, a nezaposlenost i dalje raste

Poduzetniku Edi Smajloviću je posao postao borba za naplatu. Kaže da situacija nikada nije bila gora. 'Mislim da će iduće godine biti totalan krah. Sljedeća godina, ako bude ovakva ili još lošija, mislim da smo pred zatvaranjem. Ovakva situacija nam čak ne dozvoljava da imamo toliko ljudi. Možda ćemo morati otpustiti dva ili tri', rekao je Edo.

Nelikvidnost je samo u kolovozu skočila za više od pola milijarde kuna. Nekultura neplaćanja postala je način ponašanja u domaćem biznisu. Edo neke poslove koje je pošteno odradio pokušava naplatiti već godinu dana. 'Sada je takva situacija da je za svaki posao koji radite upitno hoće li vam uopće biti plaćeno', dodaje Smajlović.

>> Hrvatska financijski tone, previše troši i gomila dugove

Njegov kolega Dragoš Jakšić listu svojih dužnika stavio je na internet. Kaže da je htio da se javno vidi tko su ti koji ne plaćaju. 'Da ljudi shvate da baš ne mogu ulaziti u neke poslovne aranžmane a da ne plate. Na mojoj listi dužnika su uglavnom oni koji su otpisano. Koji su nekad možda postojali, a onda promijenili firmu', pojasnio je poduzetnik Jakšić.

To bi se trebalo promijeniti boljom kontrolom kroz OIB. No kada će se promijeniti uzlazni tijek nelikvidnosti koji uništava poduzetnike, teško je procijeniti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene