Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok ministar Šuker iz Washingtona poručuje da Hrvatska definitivno izlazi iz krize, neplaćeni računi opet su skočili na rekordnih 31,9 milijardi kuna.


Samo u kolovozu nelikvidnost je eksplodirala za čak 613 milijuna kuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo načina na koji Vlada namjerava smanjiti nelikvidnost tvrtki! Slika nije dostupna Evo koliko građana ima blokirane račune!

'Nelikvidnost je jednim bitnim dijelom i posljedica društvenog nemorala koji vlada u Hrvatskoj jer u sustavu u kojem vjerovnik nije Bog nego se sustavno brani dužnika u ime lažne socijalne odgovornosti se zapravo svima uništava budućnost', uvjeren je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

>> Naplata dugova i likvidnost u roku od 45 dana - samo san

Nelikvidnost je posljedica dugogodišnjeg neprovođenja gospodarskih reformi pa poslodavci upozoravaju Vladu da su one nužne za buđenje gopodarstva.

'Nadam se da je svim političkim opcijama u interesu da se napravi neki preokret u Hrvatskoj jer tko god došao na vlast, za 6 mjeseci ili godinu, dana bit će mu u interesu da smo već lagano počeli izlaziti iz krize a ne da se počnemo opet baviti sa problemima', naglašava Damir Kuštrak iz HUP-a.

Analitičari objašnjavaju da novi ekononomski smjer mora krenuti od mirovinske reforme 'Budući da taj mirovinski sustav proizvodi gotovo sav proračunski deficit tu je i reforma socijalnih transfera da se zapravo odustane od svih onih nerealnih prava koja se mogu tako okarakterizirati', ističe analitičar Hrvoje Stojić.

Kada se provedu reforme i ozdravi ekonomija, past će i rizik ulaganja. To će podići investicije i spustiti kamate te će tako  novca biti sve više, a i fakture će se, valjda, plaćati redovitije