Obavijesti Video Pretražite Navigacija
30 milijardi kuna duga

Naplata dugova i likvidnost u roku od 45 dana - samo san

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je najavila još oštriju borbu protiv nelikvidnosti koja je dosegnula vrtoglavih 30 milijardi kuna. Prema predloženim izmjenama zakona, neplatiše bi trebala nadzirati Financijska agencija.

No stručnjaci smatraju da će se nelikvidnost i dalje gomilati sve dok se ne objavi registar dužnika, prvenstveno onih tvrtki u kojima nema ni jednog zaposlenika, a imaju dugova preko glave. San o podmirenju dugova unutar 45 dana još je uvijek samo san. Nelikvidnost je Hrvatsku bacila 10 godina unatrag. 28 milijardi kuna nepodmirenih računa topilo se do 2004., a zatim pravi potop. Nelikvidnost je 30 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Bolnice u državi - 3 Važno pitanje Država će šefovati svim bolnicama, mnogi su nezadovoljni, čeka se odluka Ustavnog suda: ''Onda očekujemo da preuzima i sve buduće obveze'' Slika nije dostupna Rješavanje problema nelikvidnosti Od danas počinje najveće čišćenje u hrvatskim tvrtkama!

Vlada tvrdi svoje je podmirila pa ne može biti krivac. U borbi protiv ostalih neplatiša osnažit će financijsku agenciju koja će voditi jedinstveni registar računa i preko banaka provoditi ovrhe dugova. Posla je napretek. Oko 12 milijardi kuna duga nagomilano je u 19 tisuća fantomskih tvrtki, 10 u velikim tvrtkama i oko 9,5 u malim tvrtkama. Prvih je najviše jer je politika godinama vlasnicima dopuštala otvaranje novih tvrtki bez podmirivanja računa u starim.

'Propis koji su uveli 2004. godine koristi onima koji novac stavljaju u svoje džepove, a građanima Hrvatske stvaraju neizvjesnost hoće li dobiti plaću', ističe SDP-ovac Slavko Linić. Sada Vlada predlaže brisanje takvih tvrtki kroz ubrzani stečaj. Za Vladu Brkanića, ekonomskog stručnjaka, to je samo statističko brisanje, dok će dugovi i dalje ostati, kao i nelikvidnost. Brkanić predlaže objavu registra dužnika. Iz FINA-e poručuju da sada podaci o blokadi, odnosno stanju računa, nisu javno dostupni, nego su tretirani kao bankovna tajna. 'Davanje podatka o tome da je netko blokiran nije odavanje tajne o stanju računa', objašnjava Brkanić. Kada bi se znalo tko plaća, a tko ne poduzetnici bi lakše odlučili s kim će u biznis. I san o plaćanju na vrijeme postao bi realniji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene